Søg
  Tilmeld dig Log ind

Godt håndværk der giver overblik

18. oktober 2011

I øjeblikket er der gang i en ombygning i Botanisk Have i Aarhus, hvor et af omdrejningspunkterne er det gode håndværk.

I centrum af Aarhus ligger Botanisk Have. En af de ældste, største og mest besøgte parker i Aarhus Kommune. I en del af haven er der særlig aktivitet, da en ombygning og udvidelse af havens væksthus er undervejs. Som en del af det nye væksthus, er der indeni selve kuplen blevet bygget et 12 meter højt udkigstårn. Det nye udkigstårn skal på sigt skabe mere liv og aktivitet i Botanisk Have, og give de besøgende mulighed for at nyde udsigten ud over Aarhus by.

STARK som samarbejdspartner
Udkigstårnet har været en utraditionel opgave, der har taget udgangspunkt i det gode og professionelle håndværk. Det er arkitektfirmaet CF Møllers tegnestue, som står bag designet af tårnet, imens konstruktionsdetaljer samt opstilling af tårnet er udført af tømrerfirmaet TimberSolutions fra Nordsjælland. I Aarhus har tømrerne, Jacob Bach Jensen og Morten Aagaard, haft ansvaret for en meget speciel spindeltrappe, som snor sig op igennem udkigstårnet. Spindeltrappen er en af tårnets særlige karakteristika. Desuden er det bemærkelsesværdigt, at tårnet udelukkende er bygget af træmaterialer. Materialerne er valgt ud fra en idé om, at tårnet skal falde i med væksthusets grønne omgivelser, og give væksthuset et mere vildt og jungleagtigt udseende. Som leverandør af samtlige materialer, har STARK i Helsingør haft særlig indflydelse på tårnet. Jacob fortæller, at valget af STARK som leverandør, ikke var særlig svært.
   - Vi har en rigtig god kontakt til STARK, og får hurtige, gode og kvalificerede svar.
Jacob fortæller også, at den gode rådgivning hos STARK er medvirkende til, at han som kunde har lyst til at holde fast i samarbejdet.

Træ, træ og mere træ
Udkigstårnet er bygget af 16 afbarkede Douglas gran-træstammer, der hver har en længde på 13 meter og vejer 1 ton pr. stk. Stammerne er samlet, som i et stort mikado-spil, og op i midten af spillet snor sig den lange spindeltrappe. Trappen fører op til en åben mahogniterrasse, hvor man kan se ud over haven og ind mod byen. Netop spindeltrappen har været en stor udfordring for de lokale tømrere Jacob og Morten. Tekniske detaljer har vanskeliggjort arbejdet, og derfor har det været en stor udfordring at tilpasse trappen.
- Den har krævet en hel del udregninger.
Vi brugte tre dage, bare på at tænke over hvordan det skulle gøres. Det virkede helt håbløst, forklarer Jacob.
Efter at have fundet løsningen, begyndte tårnets trappe hurtigt at tage form, og der kunne pr. dag tilføjes fire nye trappetrin. De mange anstrengelser i forbindelse med etableringen af spindeltrappen, har også efterfølgende gjort særlig indtryk på Jacob.
- Det er et specielt syn at stå ved bunden af trappen, og se hvordan den snor sig op ad. Det er jo nærmest kunst.
Jacob forklarer, at fascinationen af trappen, bl.a. skyldes den forløsning, som det har været at se det endelige resultat efter de mange indledende spekulationer.

Et besøg værd
Udkigstårnet har været en anderledes og utraditionel opgave med fokus på det gamle håndværk, og det har krævet en særlig ekspertise at bygge tårnet. Det er langt fra alt, som har været i lod og vatter. Jacob forklarer, at det specielt har været vigtigt at være i stand til at have øje for hvordan tingene skal være. Han har tidligere arbejdet med de mere utraditionelle opgaver, og havde derfor ikke de store betænkeligheder ved at give sig i kast med udkigstårnet og de udfordringer der fulgte med.
- Jeg er vant til at tænke lidt skævt, fortæller Jacob, som har en stor interesse indenfor den slags unikke opgaver, der falder udenfor den traditionelle tankegang.

 Det nye drivhus i Botanisk Have forventes klar til at modtage gæster i foråret 2012. Her vil det blive muligt at bevæge sig rundt i mellem de mange planter. Samtidig kan du tage turen op ad spindeltrappen i det utraditionelle udkigstårn, og undervejs se nærmere på det gode håndværk.

 

 

 

 

 

 

 

 KORT & GODT OM PROJEKTET

Hvad: Et 12 meter højt udkigstårn

Hvor: Botanisk Have i Aarhus

Hvornår: Forventet åbning i foråret 2012

Hvorfor: Kombinér et besøg i væksthuset med en tur op igennem udkigstårnet og oplev det gode håndværk på tæt hold

Hvem: Tømrerfirmaerne TimberSolutions og JACOB BACH har samarbejdet på projektet i Botanisk Have. Begge firmaer har også arbejdet på flere udenlandske opgaver, og tidligere samarbejdet på genopbygningen af en synagoge i Polen.

 

Af hos@stark.dk