Grønt byggeri er nemmere end du tror: Her er fem gode råd til det bæredygtige byggeprojekt

To ud af tre danskere opfatter ’manglende kendskab’ som den største udfordring ved at bygge bæredygtigt, viser en undersøgelse blandt STARKs private kunder. Men ifølge bæredygtighedschef i STARK Kristian Fribo er det slet ikke så svært at bygge bæredygtigt, som mange tror. Her hjælper han det danske gør det selv-folk på vej med fem gode råd.

Manglende kendskab til bæredygtighed er en udfordring, svarer to ud af tre danskere i en undersøgelse fra STARK, hvor vi har spurgt vores private kunder, hvad de ser som den største udfordring ved bæredygtigt byggeri.

Det behøver dog hverken at være vanskeligt eller dyrt at bygge bæredygtigt. Det handler om at kombinere det gode håndværk med de rigtige materialer og på den måde fremtidssikre byggeriet, fortæller Kristian Fribo, som er bæredygtighedschef i STARK. 

"Der hersker nogle forestillinger om bæredygtigt byggeri som både svært og dyrt. Sådan behøver det ikke at være. Hvis man tilpasser sit ambitionsniveau og finder et realiserbart leje, kommer man langt. Samtidig er der i disse år et enormt fokus på at fremme bæredygtigheden i al slags byggeri, også hos os i STARK. Man kan altid besøge et af vores byggemarkeder, hvor medarbejdere har opdateret viden inden for bæredygtighed og hellere end gerne vejleder om grønne byggeprojekter, materialevalg og meget andet. Vi bestræber os på at være på forkant med udviklingen og at leve op til kundernes forventninger, så vi kan gøre bæredygtigt byggeri til en integreret del af fremtidens håndværk for både håndværkere og private selvbyggere", siger Kristian Fribo.

Af undersøgelsen fremgår det, at danskerne generelt er positivt stemt over for mere bæredygtighed i byggeriet: Således svarer 62 pct. af de adspurgte, at de ser det som en stor fordel for samfundet, miljøet og klimaet, hvis bæredygtigt byggeri vinder frem.

Danskernes byggelyst boomer

Mange danskere har kastet sig ud i bygge- og renoveringsprojekter det seneste års tid, da coronakrisen har givet os mere tid derhjemme. Danskernes renoveringslyst mærker man også i STARK, fortæller Kristian Fribo.

Bæredygtighedschefen giver her fem gode råd til, hvad de mange gør det selv-danskere bør overveje, når de skal bygge bæredygtigt:

1. Fokuser på håndværk og holdbarhed

Planlæg og gennemtænk dit projekt, så du undgår spildte ressourcer, fordi du må bygge om eller renovere på ny. Sørg for at dit byggeri har en lang levetid ved at holdbarheden er i top. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at opsøge sparring og vejledning hos professionelle håndværkere eller i byggemarkedet.

2. Vælg miljøvenlige materialer

Gå efter de mange certificeringsordninger og miljømærkninger; FSC®-mærket, Svanemærket, EU-blomsten, indeklimamærket mfl. Alternativt kan man vælge at genbruge byggematerialer.

3. Minimér energiforbruget

Der findes mange forskellige måder, man kan holde energiforbruget nede på. Man kan f.eks. udskifte vinduer, efterisolere eller optimere husets klimaskærm.

4. Sørg for et godt indeklima

De fleste danskere bruger ca. 90 pct. af deres tid inden døre. Derfor er det afgørende at vælge nogle gode ventilationsprodukter, der forbedrer luftkvaliteten i hjemmet. Man kan med fordel gå efter produkter, der er mærkede med EU-blomsten, Dansk Indeklimamærket eller Svanemærket. Derudover har akustikken også betydning for indeklimaet, hvorfor det også et godt at tænke ind allerede fra byggeriets start.

5. Anvend klimavenlige byggemaskiner

Der findes efterhånden mange klimavenlige maskiner til byggeriet. STARK udlejer kun maskiner, der enten kører på batteri eller HVO-diesel og derfor udleder henholdsvis slet ingen eller 90 pct. mindre CO2 end traditionelle maskiner. STARK Udlejning har et bredt udvalg af maskiner - fra lifte til teleskoplæssere – der kan hjælpe dig med byggeriet uden at sætte et stort CO2-aftryk.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet A&B Analyse blandt STARKs kunder. Formålet med STARKs bæredygtighedsundersøgelse er at afdække emnet bæredygtighed i byggebranchen både blandt private selvbyggere og set fra håndværkernes perspektiv i små- og mellemstore virksomheder.

Respondenterne har svaret på spørgsmål vedrørende deres erfaringer med- og holdninger til bæredygtigt byggeri. 5.300 private kunder deltog i undersøgelsen i efteråret 2020.

 

Februar 2021