Danmarks første bæredygtige trælast i Hørsholm

Danmarks første bæredygtige trælast

Bæredygtighed er ikke bare et modefænomen. Det bliver i stigende grad et krav. Ikke mindst i byggeriet, hvor vi kan hente store miljøgevinster ved at bygge bæredygtigt.

For tre år siden besluttede STARK at være på forkant med den bæredygtige udvikling som leverandør til professionelle håndværkere og entreprenører. Et stort skridt på rejsen tog vi, da vi 4. februar 2020 slog dørene op til Danmarks første bæredygtige trælast i Hørsholm.

Den er DGNB-certificeret, hvilket betyder, at den er bygget i bæredygtige materialer, der har et mindre miljø- og klimaaftryk. Samtidig giver den vores kunder og medarbejdere et sundt indeklima.

Bæredygtige varer på hylderne

I forretningen bugner hylderne af Danmarks største udvalg af bæredygtige byggematerialer og produkter. Sortimentet af savet træ er fx certificeret under FSC og PEFC-ordningerne.

Bæredygtigt træ er det mest klimavenlige byggemateriale, og ordningerne garanterer, at træ, der fældes, erstattes af nyt. Ud over at være miljø- og klimavenligt, sikrer det også en fremtidig forsyning af træ.

"På den måde er vores trælast i Hørsholm indbegrebet af vores ønske om at gøre det nemmere for håndværkerne at bygge bæredygtigt. Det ser vi som én af vores fornemste opgaver", siger Britta K. Stenholt, adm. direktør for STARK Danmark.

Stigende ønske om bæredygtigt byggeri

Vores fokus på bæredygtighed er baseret på håndværkernes egne ønsker. I vores bæredygtighedsundersøgelse fra 2019 siger 60 procent af kunderne, at de ser bæredygtighed i byggeriet som en fordel. 43 procent tænker bæredygtighed, når de køber materialer. Men 65 procent. mangler viden om bæredygtige alternativer.

Det er her, at vi kommer ind i billedet. Ikke mindst med vores forretning i Hørsholm:

"Alle vores 25 medarbejdere er uddannet til at rådgive vores kunder om bæredygtigt byggeri. Tilsammen besidder medarbejderne en særdeles bred vifte af viden og kompetencer, som vi glæder os til at tilbyde kunderne", sagde Jonathan Bisgaard, direktør for STARK Hørsholm, i forbindelse med åbningen.

"Der er i dag et stigende ønske om bæredygtighed. Derfor kan timingen med at åbne Danmarks første bæredygtige trælast ikke være bedre. Det er fedt at være en del af bevægelsen mod større klimabevidsthed, for jeg er ikke i tvivl om, at det også giver STARK en fordel. Vi er simpelthen på forkant med udviklingen".

Facts om STARK Hørsholm

  • Bygget med henblik på DGNB-certificering, der er den mest udbredte standard for bæredygtigt byggeri i Danmark.
  • DGNB certificerer byggerier ud fra en helhedsvurdering baseret på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.
  • Konkret er der benyttet FSC og PEFC-certificeret træ samt andre miljømærkede produkter til byggeriet. Det sikrer et sundt indeklima for kunder og medarbejdere.
  • Kloaksystemet er klar til fremtidens større regnmængder, og bygningerne er indrettet fleksibelt, så funktionen kan ændres med mindst mulige klimaaftryk.
  • STARK Hørsholm er på 10.000 m2 i alt, heraf 5.000 m2 under tag med butik på 1.300 m2.
  • Elektroniske hyldeforkanter viser ikke kun priser men angiver også bæredygtige produkter.
  • Danmarks største udvalg af bæredygtige produkter og materialer.
  • Indretningen er også bæredygtig. Fx er alle møbler lavet af genbrugsplast, mens alle låger i caféen er fremstillet af gamle Cola-plasticflasker.

 

September 2020