Danmarks første DGNB-certificerede villa – og verdens første PEFC-certificerede
Villa Grenaa - Danmarks første bæredygtige villa

Fotos: Dennis Friis Thaagaard

Danmarks første DGNB-certificerede villa – og verdens første PEFC-certificerede

STARK har leveret stort set alt træmaterialet til huset i Grenaa kaldet ”Villa Grenaa”. 

Da der var åbent hus i villaen i januar 2020, fik husets ejere overrakt certifikatet på at eje verdens første villa med en PEFC-certificering.

Det vil sige, at 85% af alt træ i huset er PEFC-certificeret, og resten er enten FSC®-certificeret, eller er blevet sporet tilbage til andre bæredygtige skove. Dermed er huset altså bygget af 100% bæredygtigt træ.

Oven i det har Danish Green Building Council, der certificerer danske bygninger indenfor DGNB, meddelt, at ”Villa Grenaa” er så bæredygtigt, at det kan få den eftertragtede DGNB-certificering som den første villa i Danmark.

Villaen fik endda topkarakter og modtog dermed en Platinudmærkelse.

Blåstempling

Da Louise og Dennis Friis Thaagaard satte sig for at bygge et bæredygtigt hus, var det vigtigt for dem at få det blåstemplet som bæredygtigt og i så høj en grad som muligt. Derfor gik de efter DGNB-certificeringen. 

 - Nogle ville gerne bygge for os, mens andre simpelthen ikke turde. Vi havde fået udarbejdet en matrice i et Excel-ark, som skræmte de fleste. Men så snublede vi over Jakobsen Huse, der sagde, at det skulle de nok finde ud af, fortæller bygherre og ejer af ”Villa Grenaa”, Dennis Friis Thaagaard. 

Han valgte Jakobsen Huse til at bygge familiens nye bæredygtige hus.

 - Det er verdens første enfamilieshus, som opnår disse to bæredygtigheds-certificeringer, og vi er stolte af, at vi er med til at gøre bæredygtighed tilgængeligt for alle. Modellen er nu blevet gjort en fast del af vores sortiment, så alle nu kan købe dette design med eller uden certificeringer, fortæller ejer og direktør i Jakobsen Huse, Maria Jakobsen.

Modellen hedder UNIK136 og er baseret på Dennis Friis Thaagaards arkitekttegninger på det bæredygtige drømmehus.

STARK som bæredygtig leverandør

 - Vi valgte at få alt materialet leveret hos STARK, fordi vi altid vælger STARK, når vi har et bæredygtigt byggeri. Vi skal sikre os, at vi kan dokumentere bæredygtigheden på alle de produkter, der indeholder træ, og det får vi hjælp til hos STARK. Vi oplever altid, at STARK er imødekommende, og det er nemmest for os at samle alt, hvad vi køber hos STARK. Hvis vi skal bruge et produkt, som STARK ikke har på hylderne, tager STARK det på lager og er på forkant med produktet, selvom der endnu ikke har været efterspørgsel efter det, siger Maria Jakobsen. 

Mads Tafteberg Sørensen, salgsrådgiver hos STARK, har arbejdet sammen med Jakobsen Huse på flere projekter. 

 - Projektet ’Villa Grenaa’ har været et spændende forløb. Et projekt hvor bæredygtig sporing/dokumentation af materialerne har været et vigtigt parameter. Vores målsætning er at være byggebranchens fortrukne leverandør af bæredygtige byggematerialer, og derfor er vi rigtig glade for samarbejdet med Jakobsen Huse. Jeg ser frem til endnu flere bæredygtige byggeprojekter i Danmark sammen med Jakobsen Huse, siger Mads Tafteberg Sørensen. 

Ejer Dennis Friis Thaagaard arbejder med at rådgive firmaer om CSR, og kalder sig selv miljøskadet.

 - Det handler meget om mine personlige værdier. Når man nu kan bygge bæredygtigt, skal man gøre det. Jeg ville have det skidt med ikke at gøre det. Det er især vigtigt for mig som person og min kone i forhold til indeklimaet. Men jeg er nok den mest ekstreme, som har gjort ekstra for at få det helt bæredygtigt, siger han.