…

Facts om indbrud og tyveri på byggepladsen

Opdateret februar 2020 

Indbrud og tyverier på de danske byggepladser er desværre langt fra en sjældenhed.  Og det koster både tid og penge, når byggeriet sættes i stå pga. manglende værktøj og materialer. 

En af dem, der har oplevet indbrud, er entrepriseleder Michael Normann fra entreprenørfirmaet BO-HUS i Nykøbing Falster. Trods forsvarlig aflåsning lykkedes det for tyvene at slippe af sted med værdier for mange tusinde kroner.

”Når du som byggeleder kommer ud om morgenen og pludselig ser 10 mand stå uden værktøj og materialer, så er det altså rimelig trist. En ting er, at materialer og værktøj selvfølgelig skal erstattes, men det værste er forsinkelserne, der skal indhentes. Der går jo nemt en halv dag, før vi kan komme i gang med arbejdet igen,” fortæller han.

Hver fjerde mangler sikringsløsninger

G4S, som er et af Danmarks største sikkerhedsfirmaer, leverer sikringsløsninger til byggepladser. Her genkender de billedet af, at mange byggepladser oplever indbrud eller tyveri, uden at have foretaget noget form for sikring.

”På de større byggepladser bliver der gjort noget ud af at etablere et vist sikringsniveau, men generelt er sikringsniveauet i byggebranchen ret svingende,” siger sikringschef Claus Blaksted fra sikringsteknisk afdeling hos G4S på baggrund af STARKs undersøgelse.

Sådan tyverisikrer du byggepladsen effektivt

Du kan mindske risikoen for, at din byggeplads bliver tyvens næste mål, hvis du sørger for at sikre dig rigtigt på forhånd. Her får du tips til, hvad du kan gøre, så du effektivt kommer tyven i forkøbet. 

  • 1. Kombinér mekanisk og elektronisk sikring ”Det, der stopper tyven effektivt, er god mekanisk sikring. Du bør installere låse, der ikke kan overskæres, og hegnet omkring byggepladsen skal være besværligt at flytte, forcere og klippe op. Så gør du det svært for tyven at bryde ind,” forklarer Jan Lindegaard og fortsætter: 
    Låse og hegn kan du supplere med alarmer og overvågning.
  • Du kan f.eks. montere chokdetektorer på indersiden af dine containere, så alarmen går i gang, så snart tyven begynder at banke.
  • Du kan også montere alarmer på hegnet, som begynder at larme, hvis trådene klippes over, eller hegnet flyttes.
  • Endelig kan du lave automatisk lystænding, så lyset tænder, så snart alarmen lyder. Så får overvågningen også bedre billeder af tyven.
 
2. Hold orden på byggepladsen     ”Når det roder på byggepladsen, forsvinder tingene lettere, og du får sværere ved at opdage svind og tyveri. Dit værktøj, udstyr og dine maskiner bør derfor lægges på plads, efter de er blevet brugt. Lås dem også forsvarligt inde, når du har fyraften. Så undgår du at friste tyven med dyre sager, der ligger og flyder,” siger Jan Lindegaard.  . 
3. Hav en tjekliste og kontrollér jævnligt ”Få en fast sikringstjekliste for din byggeplads, og gå den igennem hver dag. Kontrollér også jævnligt, at alarmer, overvågning, låse osv. fungerer, som de skal. Så slipper du for at bekymre dig, når du er kommet hjem,” forklarer Jan Lindegaard.
På mange byggepladser går bekvemmelighed forud for sikring. Men det er ikke så bekvemt i længden, når udstyr og materialer forsvinder. Derfor skal du huske, at hvis sikringsløsningerne kan føles besværlige for dig, så er de mindst ligeså besværlige for tyven. Og så virker de efter hensigten.

Vi har samlet flere gode råd om, hvordan du stopper indbrud og tyveri på byggepladsen her 

Hos STARK finder du alt, hvad du skal bruge for at sikre din byggeplads effektivt mod ubudne gæster. Kig forbi din lokale STARK og få hjælp til at stoppe tyven, så du undgår økonomiske tab og ødelagte arbejdsdage.