Undgå vinduesulykker - 3 sikre tips

Opdateret februar 2020 

Optimér din arbejdstid og mindsk risikoen for skader og ekstraudgifter ved vinduesulykker. Her får du tre tips, så du kommer sikkert i gang. 

Tunge byggematerialer som vinduer kan forårsage mange skader, unødige arbejdstimer og store ekstraudgifter, hvis de ikke håndteres rigtigt. Derfor giver vi dig tre tips til, hvordan du mest hensigtsmæssigt får vinduerne på plads.

1. Planlæg logistikken i god tid 
Du kan undgå problemer og spildtid, når du planlægger logistikken i vinduesarbejdet fra starten. Der skal f.eks. være plads på stilladset, så du uhindret kan bruge dine tekniske hjælpemidler til transport og montering af vinduerne. Samtidig skal adgangs- og transportvejene på byggepladsen være jævne og holdes ryddelige. Så undgår du tidskrævende og risikable flaskehalse. 

Hos STARK gør vi det nemt for dig at planlægge dine vinduesopgaver. Med vores leveringsservice får du leveret vinduerne lige, hvor du skal bruge dem. Vi kan bl.a. krane vinduerne op på stilladset for dig, så du hurtigt og sikkert kommer i gang.  

2. Anvend de rigtige tekniske hjælpemidler
Der findes rigtig mange tekniske hjælpemidler, som gør det nemt og sikkert for dig at håndtere vinduer både på jorden og i højden. Du slipper selv for tunge løft og sparer mandetimer, fordi du ofte ikke behøver at få ekstra hænder til hjælp. 

Du kan f.eks. bruge en vinduesløfter, når du skal flytte vinduerne eller hæve dem på plads i monteringshøjde. Med denne type hjælpemiddel flytter du selv vinduer på op til 200 kg uden at belaste kroppen.

3. Brug et stillads, som passer til opgaven
Dit stillads skal være egnet til at bære tunge materialer. Arbejder du f.eks. med store facadevinduer, skal du også huske at bestille et stillads med passende bredde, så der er plads til transport af vinduerne og brug af det rigtige løftegrej. 

Samtidig skal du kunne hejse vinduerne op på stilladset, f.eks. med vakuumsugekopsystemer, der er meget effektive. Her skal du altid lige tjekke først, om vinduesglasset kan holde til at blive løftet med vakuum.

Hos din lokale STARK kan du høre mere om vores mange forskellige stilladser. Vi hjælper dig også med at få styr på stilladssikkerheden. Så kig forbi og bliv godt rustet til dine vinduesopgaver.

Kilde: Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge & Anlæg