…

Undgå rygskader når du håndterer tunge materialer

Opdateret februar 2020 

Der er øget risiko for at komme galt af sted med ryggen, når du laver opmuring eller fx håndterer vinduer og gipsplader. Her får du tips til at sikre arbejdsdage uden rygskader.

Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger er væsentlige årsager til ulykker og arbejdsskader blandt udførende i byggeriet. Ifølge Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg sker ulykker med akut rygskade på grund af tunge og forkerte løft fx i forbindelse med manuel håndtering af vinduer, døre, gipsplader og letbetonelementer.

Derfor har vi nedenfor samlet en række tips til effektivt og sikkert arbejde, så du styrer uden om rygskader.

Brug de rette tekniske hjælpemidler

Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg anbefaler først og fremmest, at du planlægger arbejdet, så du så vidt muligt selv undgår at skulle flytte eller løfte materialer og maskiner.

En af måderne er at bruge de rigtige tekniske hjælpemidler, fx når du skal håndtere eller sætte vinduer og gipsplader på plads. På bygergo.dk finder du en komplet aktuel oversigt over tekniske hjælpemidler, du kan anvende til at mindske tunge løft i løbet af arbejdsdagen.

Samtidig kan arbejdsstedet indrettes, så I tager hensyn til rækkeafstande og løftehøjder og dermed undgår løft over skulderhøjde og skæve løft fx på grund af trange pladsforhold.

Har du brug for hjælp til at lette dit arbejde, kan du bl.a. leje forskellige løfteredskaber i STARK. Læs mere om udlejning i STARK her.

Få leveret materialerne, hvor du skal bruge dem

Derudover kan du planlægge leveringen af dine materialer efter at minimere mængden af tunge løft og manuel transport under arbejdet.

Hos STARK over hele landet kan du aftale at få leveret dine materialer på det sted, hvor det passer bedst ind i din arbejdsgang og flowet på byggepladsen. Materialerne leveres samtidig folieret og beskyttet mod vind og vejr. På den måde undgår du brækage og kan hurtigere komme sikkert videre med arbejdet.

Vi står desuden altid klar med professionelle kvalitetsløsninger og -rådgivning, der sikrer, at du får de rette produktkombinationer til din opgave. Kig forbi og hør mere i din nærmeste STARK.