…

Vælg den rigtige sikkerhedssko

Passer du godt på dine fødder, når du er på arbejde? Det kan være svært at finde ud af, hvad der er vigtigt, når du skal vælge sikkerhedssko. Her får du gode råd om hvordan du vælger den rigtige sikkerhedssko, som passer til dig og dine arbejdsopgaver.

Sikker komfort 
Hvis skoens form ikke passer til dine fødder, udsætter du kroppen for et hårdere slid. Derfor er det helt afgørende, at dine sikkerhedssko føles komfortable. Skoene skal – udover at sikre dine fødder mod bl.a. søm og metal og farlige situationer på arbejdspladsen – give dine fødder en god komfort og støtte. 

Selvom komfort har høj betydning for det rigtige valg, er det naturligvis også vigtigt, at du har fokus på hvorvidt skoen lever op til sikkerhedskravene på din arbejdsplads. Du bør altid købe komfortable sikkerhedssko, der imødekommer din sikkerhed. Det betyder, at du ikke bør gå ned på komfort eller sikkerhed blot fordi skoen har en lav pris. 

Tjek på størrelsen
Bliver dine fødder ofte trætte, og har du nemt ved at få vabler og blærer på dine fødder, kan det være tegn på, at dine sikkerhedssko ikke har den rigtige størrelse. 

Størrelsen har stor betydning, da det er med til at give dig en markant bedre komfort, hjælper din kropsholdning samt forebygger led- og rygsmerter. 

Skoens størrelse og pasform kan sagtens forandre sig over tid. Derfor må du aldrig regne med, at du altid kan bruge den samme størrelse. Vær opmærksom på, at størrelse og pasform kan variere fra mærke til mærke og model til model. Derfor er det altid en god ide at prøve flere mærker og flere modeller, så du kan sammenligne de forskellige pasformer.

Mange håndværkere køber arbejds- og sikkerhedssko, som er en størrelse større for at sikre, at der er plads nok. Du skal dog være opmærksom på, at hvis der er for meget plads i skoen kan det give dig en dårligere pasform. En tommelfingerregel er, at der kun lige skal være plads til at vrikke tæerne i alle retninger, når du har skoene på. For at få det bedste resultat kan det være en fordel at prøve sikkerhedssko sidst på dagen, da fødderne hæver i løbet af en arbejdsdag.

Lav din egen test
For at kunne afgøre, om du har fået den rigtige sko på, er det nødvendigt at skabe så arbejdslignende forhold som muligt. Husk at gå, løbe og hoppe med støvlerne på, for at vurdere hvorvidt de er komfortable, yder støtte og har den rigtige pasform.

Det er også vigtigt, at du har dine normale arbejdssokker på, så du ikke vil opleve at skoen bliver større eller mindre.

Udover at sikkerhedsskoen skal passe til dine fødder, så skal den også passe til formålet. Vær opmærksom på hvilke forhold dine nye sko skal kunne modstå i dagligdagen.

Som håndværker kan der være forskel på hvilke tekniske egenskaber, du skal tage højde for, når du vælger sikkerhedssko – fx tekniske egenskaber som sømværn, beskyttende tåkappe, vandtætte materialer, ESD sål (som reducerer elektrostatisk ladning), varmebestandig sål (til bestemt temperatur), olie- og syreresistent sål, skridsikker sål eller sål, som ikke laver sorte mærker.

Har du brug for yderligere rådgivning, så kontakt din lokale STARK. Vores specialister er klar til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige sko.