…

Få styr på CE-mærket

Hvad kan du bruge CE-mærket på dine byggevarer til? Bliv godt klædt på med den nye vejledning fra Trafik- og Byggestyrelsen og få hurtigt overblik. Så undgår du at blive fanget på det forkerte ben.

Næsten 80 pct. af alle byggevarer skal CE-mærkes. Men hvad betyder det for dig som håndværker? Og hvad kan du bruge CE-mærket til i dit arbejde? Vi giver dig her et hurtigt overblik baseret på den nye vejledning om CE-mærket, som Trafik- og Byggestyrelsen har lavet sammen med en række andre aktører.

Hvad betyder CE-mærket?
Som udgangspunkt betyder CE-mærket blot, at dine CE-mærkede byggevarer må handles inden for EU uden krav om national prøvning eller godkendelse.

CE-mærket dokumenterer, at byggevarens egenskaber er deklareret på en ensartet måde. Desuden dokumenterer CE-mærket, at byggevarerne er produceret efter en harmoniseret standard eller en frivillig europæisk teknisk vurdering (ETA). På den måde fungerer CE-mærket som en slags varedeklaration.

Derimod kan du ikke opfatte CE-mærket som et kvalitetsstempel. CE-mærket siger heller ikke noget om, hvorvidt du kan bruge byggevaren til en bestemt opgave eller ej.

Du kan læse mere om CE-mærket vejledningen fra Trafik- og Byggestyrelsen.

Hvad kan du bruge CE-mærket til?
Alle CE-mærkede byggevarer skal have en såkaldt ydeevnedeklaration (Declaration of Performance eller DoP) samt fx brugsanvisning, montagevejledning og sikkerhedsoplysninger.

Som udførende skal du sikre dig, at du har adgang til ydeevnedeklarationerne på dine CE-mærkede byggevarer enten digitalt eller på papir. Du skal nemlig bruge ydeevnedeklarationerne som dokumentation for dine CE-mærkede byggevarer, når du afleverer byggeopgaven.

Du kan også holde dig opdateret på reglerne for byggevarer på byggevareinfo.dk.

STARK hjælper dig med at bygge effektivt
Hos STARK over hele landet finder du altid et omfattende kvalitetsudvalg af byggevarer, produkter og materialer til professionelt byggeri. Vi står også altid klar til at hjælpe og rådgive dig, uanset om det drejer sig om materialekombinationer, de rette produktvalg til opgaven eller dokumentation for dine byggevarer.