…

Andesteg på rotisseri med andesauce

Laves på gasgrill med rotisseri - se videoen nederst på siden
Tid: ca. 4 timer
Til: 6 personer

 

Ingredienser

And med fyld

  • 1 and 3800 g.
  • 5 madæbler, evt. Belle de Boskoop
  • 3 appelsiner
  • 500 g svesker uden sten
  • salt og peber

Sauce

  • 2 spsk. mel
  • Fløde 
  • Æblegele 
  • Evt. kulør 

 

Fremgangsmåde

Forbered fyldet

  • Skræl æblerne og skær dem i tern.
  • Skræl appelsinenerne og skær dem i tern.
  • Bland æbler og appelsiner med svesker og krydr blandingen med 1 spsk. groft salt og ½ spsk. peber.

Klargør anden til grill 

  • Rens anden, skær kirtlerne af gumpen (andens ’hale’) og kom frugt-fyldet indeni.
  • Tip til sovsen: Skær de to yderste led af vingerne og kom dem i en foliebakke eller lign. Hvis du har overskydende fyld eller andeindmad, så kom også det i foliebakken. Hæld en liter vand ved.
  • Luk anden med kødnåle eller kødsnor i begge ender.
  • Skær et lille snit mellem under- og overlår for at få fedtet til at løbe fra.
  • Sæt det ene gaffelsæt på rotisserispyddet og før spyddet gennem din and på langs. Sæt den anden rotisseri-gaffel på spyddet.

 

Start grillen og rotisseriet 

  • Sæt rotisseriet med anden på grillen og stil foliebakken under.
  • Hvis du har en grill med høj cookbox, behøver du ikke fjerne grillristen, men har din grill ikke en høj cookbox, skal du fjerne grillristen og stille foliebakken direkte på brænderørenes beskyttere – på Napoleons grill hedder de ’sear plates’.
  • Indstil din gasgrill på omkring 160 grader, og har du brændere nok, så gør grillen klar til indirekte varme. Det gør du ved at slukke for brænderne i midten og tænde de yderste brændere. Hvis ikke du har brændere nok til at lave indirekte varme, så hav alle brændere tændt, men på svag varme. Så længe der er en foliebakke under anden, er der ikke den store fare for opflamning, men vær opmærksom på, at vandet hurtigere fordamper, hvis du har en brænder tændt lige under bakken.
  • Husk at påfylde vand undervejs, hvis bakken er ved at løbe tør.

Grill anden 

  • Anden skal grilles i ca. 3 timer på rotisseriet. Vi anbefaler en kernetemperatur på 75 grader.
  • Lad anden trække i ca. 20 minutter, inden den skæres ud.

Grillet andesauce 

  • Væsken fra foliebakken laves til en lækker andesauce. Begynd en halv times tid før, anden er færdig.
  • Tag foliebakken med vinger, ekstra fyld og frugtfyld og si det, så du får væsken ned i en gryde. Obs. Hvis du har brænderne tændt under anden, kan der ske opflamning under anden, hvis ikke du har en foliebakke under. Så indsæt en ny foliebakke med vand for at undgå ild.
  • Fjern omkring 80% af fedtet fra væsken. Fedtet flyder ovenpå, så det er let at fjerne med en øse eller ske. Fedtet kan bruges til at tilsmage fx rødkålen, så det er en god ide at gemme det.
  • Gennem en si drysses ca. to spsk. mel over saucen.
  • Lad blandingen stå, indtil melet falder til bunds. Sæt gryden over et blus og rør rundt.
  • Smag saucen til med fløde, æblegele, salt og peber.
  • Hvis du synes, saucen er for bleg, kan du tilsætte lidt kulør. Er andesaucen for tyk, kan du tilsætte vand eller kartoffelvand. Er den for tynd, kan du tilsætte en meljævning.

Velbekomme! Nyd en dejlig omgang andesteg på rotisseri med andesauce.

 

Tips og tricks 

  • Brug et rotisseri. Det er med til, at give en lækker ensartet kulør hele vejen rundt om andestegen. 
  • Gør brug af en drypbakke under andestegen, så du kan lave en lækker andesauce. 
  • Fyld din and med appelsiner, æbler og svesker, så din andesteg for den lækre julesmag og kom resten i en drypbakke med vand. Krydr andestegen og fyldet med salt og peber.  
  • Grill din andesteg på 150 – 160 grader i ca. 3 timer, så den får en flot farve og ikke bliver for sort. 
  • Lav din andesteg på grillen! 
  • Jævn din andesky fra drypbakken og smag den til med ribsgele
  • Brug et termometer og steg den til 75 grader i det tykkeste stykke på anden.

Se hvordan du gør her: