…

Selvbyg lagde grunden til drømmehuset i Brande


Efter at have orienteret sig på markedet for standardhuse besluttede Jeppe Fløe og hans kæreste at opføre deres helt eget parcelhus. Dermed sparede det unge par mange penge i byggeomkostninger - og fik plads til 20 kvadratmeter ekstra i budgettet. Resultatet er et drømmehus, inklusiv et par specielle detaljer.

Bygget så prisen passer
Da Jeppe Fløe i efteråret 2016 slog de første streger til familiens drømmehus, var det mere af nød end lyst. Sammen med kæresten havde Jeppe været forbi flere byggefirmaer, men selvom besøgene var inspirerende, kunne deres økonomi ikke bære de flotte løsninger.
- Det var mange penge for en fattig mekaniker, som Jeppe Fløe grinende bemærker.
I stedet valgte parret at kaste sig ud i et selvbygprojekt, og med hjælp fra kompetente kræfter i familien og vennekredsen og nogle dygtige lokale håndværkere landede de et projekt, der økonomisk så meget mere acceptabelt ud - og pludselig blev der også råd til ekstra kvadratmeter.
- Når du laver om på et standarhusbyggeri, koster det mange penge. Men når du bygger selv, betyder det ikke så meget, om du f.eks. flytter en væg. Så derfor kunne vi øge huset fra 165 til 185 kvadratmeter – det er jo mest materialerne, der tæller i den sammenhæng, og de koster ikke så meget, siger Jeppe Fløe.
…
…
Hus med gaspejs og badeland
Spørger man bygherren, hvad han især glæder sig til i det nye hus, nævner han først det store badeværelse. Det 20 kvadratmeter store rum bliver delt i to med toilet og vaske i det forreste og et stort 1½-mands badekar og to åbne brusere i det bagerste. Den løsning var der næppe blevet råd til, hvis ikke parret selv havde taget fat.- Vi kalder det for vores eget badeland, siger Jeppe Fløe.
En anden speciel detalje bliver gaspejsen fra Element4, der bruges som rumdeler mellem køkken og stue. Pejsen, der er hele 160 cm høj, var egentlig først tiltænkt rollen som hyggespreder, men efter et besøg hos forhandleren steg dens betydning som ekstra varmekilde.
- Jeg er lidt stolt over vores indvendige store gaspejs med glas på begge sider, og hvor der er ild nede i bunden. Den glæder jeg mig vildt meget til at se. Den giver lige så mange kilowatt fra sig som en brændeovn, men den har også en økofunktion, så man bare får flotte flammer, uden at den bruger så meget gas, siger Jeppe Fløe.

En lærerig proces
Det er uden tvivl en stor opgave, som parret i Brande har kastet sig over, og Jeppe Fløe indrømmer da også, at han næste gang vil være bedre til at overskue processen.
- Det har været sjovt at opleve, hvordan det hele er bygget op, og jeg vil sige, næste gang vil jeg have meget-meget nemmere ved at overskue processen i forhold til rækkefølge. Det vil nok være 30-40 % nemmere, fortæller Jeppe Fløe.
Jeppe har selv fået gravet ud til fundamentet og støbt soklen. Malearbejdet ligger også på familiens bord, mens belægningen omkring huset bliver lagt med hjælp fra svigerfar. Derudover har en god ven, som er bygningskonstruktør, hjulpet med at få sat tal og dimensioner på projektet.
…
…

Den lokale STARK overraskede
Der dukker altid overraskelser op i løbet af et byggeri, men en af de mere glædelige kom fra kontakten hos den lokale STARK i Brande. Som selvbygger er en af de helt store udfordringer at få specifikationerne på plads. Ingen ønsker at stå med byggematerialer for mange tusinde kroner, som ikke skal bruges alligevel.

- Jeg troede, man selv skulle regne det hele ud. Men så viser det sig, man bare skal aflevere en tegning, og så regner de det hele ud for en. Vores kontakt hos STARK kom med priser og kommenterede på tegningerne, hvis der var tvivl om noget, fortæller Jeppe Fløe.
Som uerfaren bygherrer skal man have is i maven, når man lægger så stor en bestilling, indrømmer Jeppe Fløe, men samarbejdet med STARK har bevist sit værd. En fejl på en overligger klarede STARK-medarbejderen direkte med spærfabrikken, og et overskud af de dyre sten fra Randers Tegl ryger retur uden beregning. Jeppe Fløe er nemlig medlem af STARK SelvByg og har derfor 60 dages fri returret på uåbnede varer.

Har du også noget der skal bygges væk, så find en håndværker på STARK her

…
…
Tre gode råd fra Jeppe
  • Find en fagligt kompetent rådgiver med erfaring, og brug vedkommende som sparringspartner: - Du sparer mange penge. Det er guld værd.
  • Få hjælp fra en professionel håndværker til de opgaver, hvor du selv mangler faglig indsigt. Som erfaren selvbygger kan man blive fristet til at lave alt selv. Vær ærlig over for dig selv og dine evner – så sparer du penge i sidste ende.
  • Husk på, at når du bygger selv, koster de utraditionelle løsninger mindre end ved standardbyggeri: - Når vi bygger selv, får vi det hele, som vi gerne vil have det.

Fakta om huset i Brande
  • 185 m2 fladtagsvilla, fuldmuret med RT522- Unika Alexandria mursten fra Randers Tegl. Skillevægge som halvstensmur.
  • Ventilereret tagkonstruktion med kileopbygning, hældning 1/40.
  • Primær opvarmning Wolf gasfyr, model CGB-2-14, med Metro 160 liter vandtank. Supplerende solcelleanlæg, ca. 2 kW.
  • Opført i henhold til bygningsreglementet, BR 2015.

Det siger STARK
Hos STARK i Brande er Jeppe Fløe blevet et kendt ansigt. Rådgiver Kenneth Parsberg har fulgt byggeriet fra starten og hjulpet med alt fra specifikation af tagdug til rådgivning om vinduer. Jeppes husbyggeri er dagligt oppe og vende på rådgiverens bord, og hos STARK føler man et særlig ansvar for at hjælpe den unge familie.
”Vi hjælper ham med alt muligt, men det har især handlet om vinduerne. Blandt andet valgte vi at droppe ventilerne, fordi de bare ville stå og klapre på grund af genvex-systemet. Vi har bl.a. sikret, at der blev plads til fugerne ude i siderne. Det har virkelig været spændende at følge – Jeppe ringer dagligt, og vi giver den lige en tand ekstra for at hjælpe”, siger Kenneth Parsberg.