…

Drømmen om huset i Guldager er for længst realiseret. Nu står der sommerhus på ønskesedlen.

Selvom man er selvbygger, fiks på fingrene og kan meget selv, er det en rigtig god at kende sin begrænsning, siger Steve Glargaard. Steve fra Guldager ved Esbjerg er til daglig maskinmester på en el-virksomhed, hvor han tager sig af energioptimeringen af diverse tekniske installationer. Det gjorde han ikke for et par år tilbage, da ham og kæresten Ann havde besluttet sig for at flytte fra lejligheden i Esbjerg og bygge nyt hus på den nye grund i Guldager. Dengang havde han valgt ikke at arbejde fast, hvilket han er glad for i dag, fordi det er så tidskrævende at opføre et helt nyt hus i halvandet plan fra grunden.

Ædelencoberet tegltag
Selvom de sammen med datteren Malou har boet i det store parcelhus på 243 kvm. nogle år, er de stadig utrolig glade for det, de sammen har skabt - drømmehuset med flotte gavlvinduer til kip, vandskurede murstensvægge, sort ædelencoberet tegltag og mange andre ting, de drømte om. Blandt andet den nyanlagte have. Og så er der den 50 kvm. store garage, som også er en del af ejendommen.

”Vi skar selv spær til”
Selve forløbet husker han som fornuftig planlægning. ”Vi fik en entreprenør til at grave ud, og så begyndte vi ellers selv at støbe cement til soklen”, fortæller Steve Glargaard. ”Murerarbejde - udvendig opmuring, vandskuring og arbejde i forbindelse med nedlægning af klinker til gulv, har vi også fået professionel hjælp til, ligesom vvs-arbejde er udført af folk udefra. Men alt andet, eksempelvis opbygningen af træskelettet (opbygning af den bærende konstruktion) har vi selv stået for. Spærtræ har vi købt hos STARK, men vi har selv skåret det til”, siger Steve. Også tagkonstruktion med undertag, gavle, tagrender og pålægning af de sorte teglsten har han selv klaret.

…
…

Rytterlys i begge ender
Den specielle konstruktion i hver gavlende er de glade for. ”Når man kigger på gavlen på første salen i vores halvanden plans hus, er der i midten hele vejen op til kip og ét stort vindue på godt 4 meter. Vinduet slutter i en trekantet spids, der følger tagets hældning, men derfra går der et såkaldt rytterlys 2 meter ind. Det er konstrueret i begge ender af tagkonstruktionen.
(Et rytterlys er et markant arkitektonisk virkemiddel, der på en flot og smuk måde sørger for, at der kommer masser af dagslys ind i huset.)

”Det giver et rigtig flot lysindfald”, tilføjer Steve. ”Og den smukkeste udsigt op i himlen, men heldigvis er der andre steder i huset udsigt til blandt andet skov, og står vi i vores soveværelse kan vi se ud til indsejlingen i Ho bugt”, siger han.

10 måneder, så stod det hele færdigt
Huset, der i dag står vandskuret i en lys grå nuance, skal snart males og er hele vejen rundt forsynet med aluminiumsvinduer med 3-lags energiruder. Vinduer og yderdøre er købt gennem en glas- og facadeleverandør i Esbjerg. Projektering, byggetilladelse, indhentning af tilbud gik i gang i 2007 og selve byggeriet varede fra sommeren 2007 til godt og vel maj 2008.

”I løbet af sommeren fik vi anlagt haven,” fortæller Steve. Der blev arbejdet hårdt i den periode både af de, der gav en hånd med og de professionelle, der var hentet ind til projektet. ”Men som sagt er jeg rigtig glad for, at jeg havde valgt ikke at tage et arbejde i hele den periode, så jeg kunne koncentrere mig 100% om byggeriet. Der er alligevel mange ting, der skal koordineres og holdes øje med – og bygges naturligvis”, siger han.

…
…

4 hurtige til Ann og Steve:

Hvad var den største udfordring?
Der var været mange udfordringer i løbet af den periode, så han har derfor svært ved at prikke en enkelt ud. ”Der er jo altid store og små problemer, der skal løses. Men jeg føler ikke, at det har været en større udfordring, end man kunne klare den. Jeg vidste jo godt, hvad jeg gik ind til.

Hvad er dit bedste råd til andre?
”Man skal passe på med at bevæge sig ud på områder, man ikke har forstand på. Jeg oplevede det selv med malerarbejdet. Ikke fordi det ikke er blevet fint”, tilføjer Steve”, men havde vi vidst, hvor lang tid det tog og hvor besværligt det var, havde vi simpelthen hyret en maler til det”.

Hvad er næste projekt?
”Vi har planer om at bygge sommerhus på Fanø eller i Blåvand. Der er noget helt specielt ved Fanø: ”Det er ikke ret langt fra Esbjerg, men når man er derovre, synes man alligevel, man er rigtig langt væk. ”

Hvilken rolle har STARK spillet?
”De har været en fornuftig og pålidelig leverandør. Når jeg har bestilt noget, har jeg modtaget det dagen efter og det er ikke uvæsentligt, når man står klar og venter og har betalt håndværkere for at møde op”.