…

Fra typehus til individuelt parcelhus – ved modernisering og tilbygning


Et typehus kan sagtens transformeres til et vaskeægte drømmehus, hvis man gør som ægteparret Susie og Henrik Hoeg. I 2004 købte parret et 100 m2 typehus til 1,2 mill kr., men husdrømmene rakte videre. Og i januar 2009 gik de i gang med at realisere deres ønsker. En total modernisering af typehuset med en ny tilbygning på 44 m2 blev projekteret til at tage et halvt år, men tog den dobbelte tid. 


Gennemgående modernisering med ny tilbygning.

Da familien Hoeg i 2004 købte typehus fra 1971, blev en mindre modernisering af køkken og bad foretaget for ca. 100.000,- kr. Derfor skulle køkken og bad ikke skiftes ud ved den omfattende modernisering i 2009. Men det skulle til gengæld stort set alt andet: I det eksisterende hus på 100 m2 blev tag, gulve, to gavle, vinduer, VVS og el-installationer skiftet ud, og samtidig blev en 44 m2 tilbygning opført.

Udgravningen af fundamentet til nybygningen resulterede i, at den opgravede jord blev flyttet hen i haven foran stuen. Derved opstod nogle spændende niveauer mellem de enkelte dele af haven, som dog må vente til sommeren 2010 med at blive planeret og gjort færdig.

…
…
Brug for mere plads
Da Susie Hoeg blev gravid med familiens andet barn i 2007, var det samtidig signalet til, at tidspunktet var kommet, hvor familien skulle have mere plads. Arkitekt Bent Danielsen blev sat på opgaven, og i slutningen af 2008 afleverede han tegningerne til en modernisering af det eksisterende hus og en helt ny bygning med to værelser og et lille fælles kontor i et åbent gangmiljø.

God pris og service

»Vi blev straks begejstrede for arkitektens udspil, og jeg tog rundt til et par byggemarkeder, hvor jeg fik tilbud på materialer. Det tredje firma, jeg besøgte var Stark i Viby, hvor Rune Melander ekspederede. Jeg viste ham, hvad materialerne kostede de andre steder, og han var straks frisk på et godt tilbud. Det viste sig, at STARK ikke bare var billigere, men kunne også tilbyde mere service. Jeg var derfor ikke i tvivl om, hvor jeg skulle handle, og i begyndelsen af 2009 gik vi i gang med projektet. Vi havde planlagt, det skulle vare seks måneder, men vi blev hurtigt klogere,« erkender Henrik Hoeg og trækker lidt på skulderen.

…
…

I lære som håndværker
Alting tog nemlig længere tid end forventet, også selv om Henrik, som til daglig er reklamefotograf, fik hjælp fra både broderen, faderen og svigerfaderen.

»Jeg har selv muret og pudset alting op indvendigt. Det lærte jeg ved at gå i 14 dage sammen med min far, Mogens, som er søn af en murermester. Han er nu er pensioneret, men som ung satte han mange huse i stand, og jeg har nok ubevidst lært noget ved at se, hvordan han gjorde. Det nye tag har jeg lavet sammen men en ven, som er tømrer, og min bror, Carsten, som også er selvbygger, har hjulpet mig med at lave alle trækonstruktionerne. 


Hjælp fra svigerfar
Min svigerfar har lavet gulvene, så der har  nærmest været tale om at uddelegere arbejde til hele familien,« fortæller Henrik Hoeg med et smil. »Ja, min far er rigtig god til at lægge gulve, fordi han er både millimeterdemokrat, dvs han tåler ikke den mindste millimeter-revne mellem plader og lister, og så kan han bruge et vatterpas. De to ting gør ham til den perfekte gulvlægger,« ler Susie.   

Til El og VVS, udgravning af fundament til nybygning samt til opmuring af det udvendige synlige murværk har ægteparret haft håndværkere udefra til at lave arbejdet.

STARK som leverandør
»Hos STARK har vi købt 90% af alle vores byggematerialer, kun mursten og gulve fik vi et specialtilbud på et andet sted. Undervejs har STARK bistået med en helt fantastisk rådgivning. Nogle gange har jeg haft ham flere gange i telefonen den samme dag, også med byggeteknisk vejledning. Og f.eks. hjalp han meget med regne ud, hvordan overliggeren over det store vinduesparti skulle dimensioneres,« forklarer Henrik Hoeg.

»Ja, og det er alt sammen min skyld, fordi vi oprindelig havde planlagt at lade vinduerne fortsætte op i en ”trærem” rundt om huset. Men da murerne begyndte at mure gavlen op, kunne jeg godt se, at det var bedst at mure hele vejen op. Huset ville fremstå meget mere regulært og solidt, men det var selvfølgelig ikke så populært først at finde ud af det i sidste øjeblik,« indrømmer Susie Hoeg.

»Nej, men i dag er vi jo glade for resultatet, selv om det gav en del regnearbejde. Der er to jernstænger eller jernsøjler under overliggeren, også kaldet en ”Carlsberg-bjælke”, og de jernsøjler var STARK også inde og rådgive os omkring. Ofte har jeg også været i tvivl om, hvilke skruer det var bedst at bruge et bestemt sted, og så var det bare at tage en snak med STARK, så fik jeg styr på det,« fortæller Henrik Hoeg.

Projektets udfordringer
»Jeg synes taget på tilbygningen var den største udfordring, fordi alle rum har loft til kip (loftet følger taghældningen), og det gjorde arbejdet mere teknisk end som så. Der er var en del snak frem og tilbage om, hvordan løsningerne blev mest hensigtsmæssigt udført.

Heldigvis kunne min tømrer som regel skære igennem med en praktisk løsning, så på den måde kom vi hele tiden videre,« svarer Henrik Hoeg, som bliver suppleret af Susie: »En anden stor udfordring var at finde de korrekte mål til den overligger, som blev placeret i den nye gavl oven over vinduerne. Både murerne, arkitekten og STARK var ind over, og alle fik sved på panden. Til sidst besluttede vi os for en løsning med stolper, som smeden  konstruerede til at understøtte overliggeren. Det hele blev nok lidt overdimensioneret, men så var vi sikre på, at det kunne holde.«

»Jeg har altid ønsket mig et hjem med højt til loftet, og nu hvor vi har fået det i hele tilbygningen, er det en daglig glæde at nyde det, især når solen som i dag står lavt og skinner ind i de mange vinkelkroge. Med loft til kip hænger det meget bedre sammen arkitektonisk , og det gør huset meget mere spændende,« svarer Henrik og Susie nikker fra sofaen.

»Lad være med at undervurdere tid og pris og hvor meget arbejde, der skal lægges i projektet. Det var det, som overraskede os mest - undervejs i projektet at indse, hvor omfattende det var,« fortæller Henrik Hoeg.

»Jeg har selv muret og pudset alting op indvendigt. Det lærte jeg ved at gå i 14 dage sammen med min far, Mogens, som er søn af en murermester. Han er nu er pensioneret, men som ung satte han mange huse i stand, og jeg har nok ubevidst lært noget ved at se, hvordan han gjorde. Det nye tag har jeg lavet sammen men en ven, som er tømrer, og min bror, Carsten, som også er selvbygger, har hjulpet mig med at lave alle trækonstruktionerne. Min svigerfar har lavet gulvene, så der har nærmest været tale om at uddelegere arbejde til hele familien,«