…

Gode råd om indendørs belysning

Få en bedre udnyttelse af dine rum samtidig med, at du forbedrer dit indeklima. Det rette belysning er mere end blot et spørgsmål om lampesmag.

Hvilken betydning har belysningen inden døre?
Det indendørs, kunstige belysning er det lys, der skal supplere mængden af dagslys - eller mangel på samme - og tændes, når mørket falder på. Hvor dagslyset primært bidrager med lys på de lodrette flader som vægge, bidrager kunstigt lys primært med lys på de vandrette flader som lofter og gulve.

Lys er en meget væsentlig, men ofte overset faktor for indeklimaet. Vi glemmer ofte, at et rum helt kan ændre karakter, når belysningen ændres. Derfor bør du overveje, hvilke lamper du skal have, og hvor funktionerne skal placeres, på samme måde som du overvejer, hvilke møbler du skal have i din bolig.

Hvilke lampetyper findes der?
Den primære funktion for en lampe er at give det rigtige lys, og derfor er det vigtigt at vælge den rigtige type lampe. En god lampe er også et godt design af lyset. En fejl, som mange desværre begår, er at vælge lampe fremfor lys. Måske falder du for en lampe, der passer til indretningen. Men hjemme opdager du, at lampen slet ikke giver det rigtige lys eller udfylder sin funktion.

Samtidig har belysningen også nogle effekter. Lamper med skærme af glas, hvor lyset kan skinne igennem, giver fx op til dobbelt så meget lys som "lukkede" skærme. Både funktion og effekt er værd at tage med i overvejelserne, når der skal vælges indendørs belysning.

Diffust, spredt lys
Lampe: Loftlampe, væglampe, lamper med klar skærm.
Funktioner: Bredt lys til generel belysning af et rum.

Rettet, koncentreret lys
Lampe: Spots eller lamper med smal "lukket" skærm
Funktioner: Ved arbejdsplads/arbejdsbord, eller hvor detaljer, effekter eller objekter som eksempelvis billeder ønskes belyst.

Opadrettet lys
Lampe: Væglamper, uplights.
Funktioner: Supplerende rumbelysning eller effektbelysning.

Nedadrettet lys
Lampe: Væglamper eller lamper med lukket skærm.
Funktioner: Hyggebelysning, læsehjørne eller seng.

Tommelfingerregler for god belysning
Der hænger som regel flest lamper med nedadrettet lys i vores hjem. Det betyder, at selvom vi har mange lamper i et rum, føles det stadig mørkt. I en stue med mange lamper med nedadrettet lys vil du have en følelse af, at rummet er mindre, og at der er lavere til loftet, end der er i virkeligheden. Det skyldes, at lyset ikke kommer ordentligt ud i hjørner og på overflader.

En god tommelfingerregel er at blande flere typer lamper og lys i et rum alene ud fra den betragtning, at vi oftest har flere funktioner i et rum. I dag er der desuden en tendens til, at vi ønsker at samle hele familien i fx opholdsstuen eller i køkken/alrum, hvor der både laves mad, arbejdes ved computeren og laves lektier ved spisebordet.

Her har vi derfor brug for både at kunne orientere os og have lys ved de forskellige "arbejdsstationer" (computer, spisebord, køkkenbord etc.). Derfor skal der være en kombination af rumbelysning og arbejdslys. Der kan også være brug for lys, der giver stemning.

Det er ikke alle rum eller huse, der er lige nemme at belyse. Det kan fx være svært i følgende rum eller huse:

  • Hvis der er lavt til loftet, kan det være umuligt at have lamper hængende ned fra loftet.
  • I rum med bjælker i loftet er lyset afskåret muligheden for at lyse hele loftfladen op.
  • Lange smalle rum kan gøre det vanskeligt at placere både lamper og møbler.


I de tilfælde er du nødt til at bruge ekstra energi på at vælge de rigtige lamper og placere dem korrekt. Er du fortsat på bar bund, kan det være en hjælp at tage kontakt til en indretningsarkitekt eller en såkaldt lysekspert, som du kan finde frem til på nettet.

Fleksible lamper
Derudover kan der være elementer i et rum, der gør belysning til en lidt større udfordring. Her kan det være en stor hjælp at have fleksible lamper, fx. lamper, der kan drejes væk fra at lyse direkte ind på blanke overflader som fliser, stålbordplader, meget blanke gulve etc. Fleksibel belysning gør det ligeledes muligt at variere belysningen, og det kan være en god fornemmelse at kunne variere belysningen uden at skulle flytte rundt på lamperne.

Det er desuden en god idé at tænke i helheder, når du skal vælge lys til din bolig. Se fx på, hvordan overgangen fra det ene rum til det næste er. Selvom det kan være effektfuldt at anvende kontraster, er det en god idé at undgå bratte overgange mellem mørke og meget lys, fordi det blænder og trætter øjnene at omstille sig.

Husk også at se rummene i børnehøjde (eller fra en højde, der er højere end din egen). Blænder lamperne i gangen, over sofabordet eller ved spisebordet? Ved borde, hvor højden er afgørende, er det vigtigt at vælge lamper, der har et velafskærmet lys.

Valg af pære
Efter udfasning af glødepærerne er der flere faktorer, der skal tages hensyn til. Det er ikke kun lampernes udformning men også pærernes egenskaber.

Ved valg af pære skal man kigge på:

  • Lumen, lysstrøm. Lumen skal du bruge for at se hvor meget lys pæren udsender
  • Ra-værdi, farvegengivelse. Ra-værdien angiver lysets evne til at gengive farver på en skala fra 0-100. Jo højere Ra-værdi jo bedre farvegengivelse.
  • Kelvin, farvetemperatur. Jo højere farvetemperatur jo koldere lys. Traditionelle glødepærer har en farvetemperatur på omkring 2.800 kelvin