…

Klassisk 50’er villa fik ekstra højt til loftet

Der var ingen tvivl, da Claudio Hjorth så den slidte 50’er villa på Amager. Det kunne blive til en drømmebolig. Villaens kvaliteter og håndværksmæssige detaljer skulle bare frem i lyset. Det kom de - takket være en gennemgribende renovering, der blandt andet medførte en særlig trappe- og ovenlysløsning.

Arkitekttegnet villa med detaljer
Det er noget helt særligt at få sit eget hus, når man har boet i lejlighed i flere år. Det kan Claudio Hjorth og hans kone nikke genkendende til. Efter nogle års søgning fandt de en klassisk murermestervilla fra 1950’erne i et af de mest eftertragtede kvarterer på Amager. En villa der fik det til at krible i Claudios selvbyggerfingre. ”Huset var fuldstændig originalt og stod præcis, som det var tænkt af arkitekten. Der var fx en interessant forbandt-løsning over vinduerne og andre typiske detaljer fra 50’erne. Derudover kunne man se tagkonstruktionen. Og det fik mig til at tænke”, fortæller han.

Loft til kip og ovenlysvinduer
Claudio Hjorth er til daglig selvstændig elektriker og har altid været interesseret i originale huse. ”Vi drømte om at få loft til kip og lave ét stort, åbent rum fra stueetagen og op. Derudover ville vi gerne ha’ masser af lys ind gennem ovenlysvinduer”, forklarer Claudio.

Hjælp fra erfaren medarbejder i STARK City 24/7
Inden Claudio og hans kone kastede sig over projektet, luftede de deres tanker med venner og bekendte og STARK City 24/7. ”Vi havde fået et tip om, at de var gode at tale med. Og vi ku’ straks mærke, at de blev tændt af vores tanker. De havde erfaring med tilsvarende projekter og bød ind med flere idéer. Så vi følte os i trygge hænder lige fra starten”, konkluderer Claudio.

Nedbrydning af loftet
Lige fra han så huset, har Claudio haft en klar idé om, hvad der skulle gøres ved det. Idéen prøvede han af på en kammerat, som er arkitekt. De var ikke nødvendigvis enige, men snakken frem og tilbage gjorde Claudio klogere på projektet. Tanken om at bryde loftet ned i stuen og åbne op til førstesalen, holdt han fast i. Det samme gjaldt planen om at lave en unik trappe midt i huset og få ekstra lys ind fra ovenlysvinduer. Her kom STARK City 24/7 igen på banen.


…
…

Placering af ovenlysvinduer
”STARK anbefalede os at montere flere ovenlysvinduer og placere dem andre steder, end vi selv havde forestillet os”, siger Claudio. ”Og så var det guld værd, at de havde så stor erfaring med materialer. Det at de havde erfaring fra et tilsvarende projekt, gjorde os helt trygge”.

Overdimensioneret kvist
Der var imidlertid flere ting, Claudio måtte tage hensyn til inden starten. For eksempel fjernelsen af vægge samt suget og trykket på tagpladerne i forbindelse med etableringen af en overdimensioneret kvist. Den løsning var svær, men blev lettere af, at STARK havde prøvet noget lignende før.

Nedrivning, opbygning og færdiggørelse
Som selvstændig elektriker havde Claudio god fornemmelse for tidsplanen i projektet. Første fase gjaldt nedrivningen, anden fase opbygningen og tredje fase den indvendige færdiggørelse og finish.

”Vi begyndte lige omkring sommerferien og havde en deadline om at blive færdige inden jul. Ikke bare med gennembrydningen op til første sal, monteringen af ovenlysvinduerne og skabelsen af loft til kip, men også med køkken, bad og etablering af varme”, fortæller Claudio. ”Den plan har vi holdt. 

Indbygningsbrændeovn og fleksibel håndværker
Hvad det indvendige angår, så var det også Claudios plan at sløjfe husets oprindelige skorsten og udvide med en indbygningsbrændeovn. Det nåede de også. Det kunne lade sig gøre, fordi de fik hyret en ung, nystartet vvs-mand, som var fleksibel og gjorde brug af Claudio som håndlanger.

4 hurtige til Claudio Hjorth:

Hvad har været den største udfordring?
”Det har ikke været arbejdet og det håndværksmæssige. Det hårdeste har været at skulle være familiefar, selvbygger og selvstændig elektriker på én gang. Det har virkelig været en udfordring”.

Hvad er du mest stolt af i forbindelse med byggeriet?
”For mig er det en stor tilfredsstillelse at kunne sige, at jeg har lavet det her. For det er jo blevet rigtig godt. Men faktisk er det også helt underligt at være færdig. Det har jo været meget målrettet og projektorienteret i lang tid”.

Hvad er dit bedste råd til andre med samme planer?
”Det er vigtigt at have en god dialog med andre. Det giver inspiration, for andre har sommetider nogle skæve indfald, der kan forsikre én om, hvordan det i hvert fald ikke skal være… Men ellers vil jeg sige, at man så vidt muligt skal være tro mod den oprindelige arkitektur”.

Hvad er næste skridt?
”Det er godt at gemme lidt til senere – så jeg glæder mig til at komme i gang med et par ”nusseprojekter” i den kommende tid”.