…

Sådan kommer du fugtproblemerne til livs

Sørg for at lufte ud jævnligt, så fugten kan slippe ud. Så mindsker du risikoen for dårligt indeklima og materielle skader.

Fugt er et problem, når den ikke slipper ud, men i stedet bliver hængende i boligen. Så kan fugten nemlig give grobund for skimmelsvamp og råd, der ødelægger indeklima og byggematerialer både ude og inde. 

Få gode råd til, hvordan du undgår fugtproblemer, og hvordan du løser dem, hvis skaden først er sket:

1. Husk at lufte ud
Du kan lave nok så meget fugtsikring, men hvis ikke der bliver luftet ordentligt ud, ventilationsløsningerne ikke bruges efter hensigten, eller der ikke varmes ordentligt op, er du lige vidt. Risikoen for fugtproblemer falder, når du passer på huset i det daglige. Især om vinteren er det vigtigt, at fugt og kondens kan slippe ud: Luft ud 2-3 gange om dagen - gerne med gennemtræk. Lad ikke vinduet stå på klem i flere timer og luk for udluftningsventiler i det kolde vejr, så vægge og overflader ikke køles ned og danner kondens. Det kan give et usundt indeklima og danne grobund for skimmelsvamp. Luftfugtigheden i hjemmet bør om vinteren ligge under 45 procent.

2: Når skaden er sket
Indendørs fugtproblemer opstår typisk i kældre, kolde rum og soveværelser, hvor manglende opvarmning og dårlig udluftning kan få kondens til at drive ned ad væggene. Er skaden først sket, er det nødvendigt at fjerne alt fugtigt materiale som tapet, væg osv. Her er det vigtigt at lufte godt ud og varme rummet op, så væggene bliver helt tørre, inden du udbedrer skaderne. Husk at måle væggenes fugtighed, før du begynder at beklæde dem igen.

3: Vælg de rigtige materialer
Først og fremmest skal du være opmærksom på, hvornår bygningen er opført, hvilken bygningsdel det drejer sig om, og hvilke materialer der er brugt. Ofte er det en fordel at bruge samme slags materialer, som bygningen oprindeligt er opført i, når du fikser et fugtproblem. Så undgår du f.eks. revner i facaden, der ofte skyldes forkerte materialer, som ikke 'arbejder' godt sammen. 

4. Brug uorganisk isolering
For at mindske risikoen for nye fugtproblemer, kan det være en god ide så vidt muligt at erstatte gammel isolering med uorganiske isoleringsplader. I det hele taget bør du bruge materialer, der lader væggene ånde, så fugten kan slippe væk og problemerne ikke kommer igen. Det vil bidrage til et godt indeklima. 

5: Søg viden og rådgivning
Søg altid viden og rådgivning, hvis du er i tvivl om det mindste. Find en professionel håndværker her og få gode råd i din lokale STARK.