…

Sådan løser du problemer med fugt

Du håndterer fugtproblemer effektivt ved at sørge for, at fugten kan slippe ud. Så mindsker du risikoen for dårligt indeklima og materielle skader. Murermester Bo Rasmussen rådgiver dig til optimal fugtsikring.

Fugt er et problem, når den ikke slipper ud, men i stedet bliver hængende i bygningen. For så giver fugten grobund for skimmelsvamp og råd, der ødelægger indeklima og byggematerialer både ude og inde. 

Murermester Bo Rasmussen fra murerfirmaet M.B.R på Fyn laver hvert år mange fugtrenoveringer. Han har disse 5 tips til, hvordan du effektivt løser problemer med fugt i dit byggeri:

1. Vær obs på bygningens karakter

Først og fremmest skal du være opmærksom på, hvornår bygningen er opført, hvilken bygningsdel det drejer sig om, og hvilke materialer der er brugt. Bo Rasmussen forklarer:
”Du skal så vidt muligt bruge samme slags materialer, som bygningen oprindeligt er blevet opført i, når du fikser et fugtproblem. Så undgår du f.eks. revner i facaden, der ofte skyldes forkerte materialer, som ikke 'arbejder' godt sammen.” 

2. Søg viden og rådgivning
”Søg altid viden og rådgivning, hvis du er i tvivl om det mindste. Folk vil hellere have en ærlig håndværker, der indrømmer, at der er noget, som han ikke ved, end en håndværker der kloger sig på noget, som han ikke har forstand på. Jeg bruger altid Nordisk NHLs vejledning, så jeg er sikker på, at murværk og vægge lader fugten slippe ud og der ikke opstår problemer igen,” siger Bo Rasmussen.

3. Få fikset problemerne helt til bunds
Indendørs fugtproblemer opstår typisk i kældre, kolde rum og soveværelser, hvor manglende opvarmning og dårlig udluftning kan få kondens til at drive ned ad væggene. Bo Rasmussen fortæller:
”Når skaden først er sket, er der ingen vej udenom at fjerne alt materiale, tapet, væv osv. Derefter skal du lufte godt ud, og rummet skal varmes op, så væggene bliver helt tørre. Mål væggenes fugtighed, før du begynder at beklæde dem igen.”

4. Brug uorganisk isolering

”For at mindske risikoen for nye fugtproblemer erstatter jeg så vidt muligt gammel isolering med uorganiske multipor isoleringsplader. Pladerne giver sammen med Nordisk NHL mørtel et kanongodt indeklima, fordi de lader væggene ånde, så fugten slipper væk og problemerne ikke kommer igen,” siger Bo Rasmussen.

5. Glem ikke de gode vaner
”Bygninger kræver ligesom biler at blive regelmæssigt vedligeholdt. Du kan lave nok så meget fugtsikring, men hvis ikke der bliver luftet ordentligt ud, ventilationsløsningerne ikke bruges efter hensigten, eller der ikke varmes ordentligt op, så er du lige vidt. Risikoen for fugtproblemer falder, når du passer på huset i det daglige,” siger Bo Rasmussen.