Røgskaden satte blus på sommerhusdrømmen

En røgskade er normalt ikke noget, der fremmer boligdrømme. Men for Kirsten og Erik Bisgaard var det anderledes. Da deres sommerhus blev skadet, blev det begyndelsen til et nyt, gennemtænkt hus baseret på udvalgte materialer. Huset har været 8 år undervejs og er endnu ikke færdigt, men det bliver helt sikkert ventetiden værd.

…

Sommerhus som fremtidigt hjem
På Sydsjælland, i fiskerlejet Bisserup sydvest for Næstved, bliver der opført et vaskeægte kvalitetssommerhus. Huset ejes af Kirsten og Erik Bisgaard, som i 1986 købte grunden og et ældre sommerhus i gasbeton. Det oprindelige hus var på 48 kvadratmeter. En røgskade efter en udlejning gjorde imidlertid huset ubeboeligt. Derfor besluttede Kirsten og Erik at rive det ned og bygge et nyt selv. Et sommerhus de kunne bo i hele året og som skulle være deres fremtidige hjem.

…
…

Tømrer lavede udkast
Idéen fik de efter at have rådført sig med en tømrer, som også er bygningskonstruktør. Erik forklarer: ”Vores tømrer lavede et udkast og foreslog at udnytte den eksisterende sokkel og udvide med en tilbygning, så vi i alt ville få 85 kvadratmeter. Det lød spændende. Så vi gik i gang med at indhente tilbud på materialer. Her var der flere billige leverandører, men vi havde størst tiltro til STARK i Slagelse – de virkede til at have forstand på det”.

Nøje planlagt byggeri
Kirsten og Eriks sommerhusbyggeri er ingen pludselig indskydelse. De har forberedt det gennem de sidste otte år. Erik har en fortid hos DONG Energy, og han og Kirsten har hele tiden drømt om at bo og blive gamle sammen i det naturskønne fiskerleje. Derfor vil de om nogle år sælge deres nuværende helårshus og flytte permanent ind i sommerhuset.

Nabohøring og kommunal bekendtgørelse
Projekteringen af sommerhuset var imidlertid knap så enkel. For det første er grunden ikke så stor, så en udvidelse af huset ville støde på begrænsninger. Erik fortæller:  ”Vi ville gerne hæve huset 1,65 over daglig vande, men stødte på bekymringer fra den ene nabo. Sagen måtte derfor i nabohøring. Efter nogle år kom der en bekendtgørelse fra kommunen. Den pålagde os at hæve huset til 2 meter, og det var jo ikke så tosset”.

…

25 kvadratmeter ekstra sokkelhøjde
Udvidelsen af huset lykkedes takket være en oplysning, om at man måtte udnytte et såkaldt koldt rum (viktualierum) midt i huset. Det ville give 25 kvadratmeter ekstra. Så det indregnede Kirsten og Erik i byggeplanen.

Målrettede materialeleveringer
Som håndværker var det Erik, der sammen med en tømrer stod for planlægningen og opførelsen af byggeriet. I samarbejde med SelvByg koordinator, Tina Uglebjerg og teamet hos STARK Slagelse, fik de koordineret leveringen af materialerne. Erik fortæller: ”Vi havde en materialeliste på 12 sider, så der var lidt for STARK at gå i krig med. Men det er gået som smurt. STARK og min tømrer har været gode til at målrette leveringerne”.

Ingen tidsplan
En tidsplan for opførelsen har Kirsten og Erik ikke haft. Det har nabohøringer, afventning af bekendtgørelser m.m. forhindret. Derudover har de haft deres helårshus samt to lejligheder i Tyrkiet at se til.

Mindst mulig vedligeholdelse
Erik er gået til hånde i alle byggefaserne og har hjulpet tømrer, murer og elektriker. For at undgå for megen vedligeholdelse, har Kirsten og Erik – efter råd fra tømreren og Tina fra STARK – valgt trævinduer samt nogle særligt flotte og holdbare mursten fra Petersen Tegl.

4 hurtige til Kirsten og Erik Bisgaard:

Hvad har været den største udfordring?
”Polemikken med nabohøringer og kommunale bekendtgørelser har sinket os et par år. Det ku’ vi godt ha’ været foruden.

Hvad er du mest stolt af i forbindelse med byggeriet?
”Det er dejligt at opleve, at de tegninger vi fik lavet også fungerer i virkeligheden. Helt konkret er vi også glade for, at vi valgte de gule mursten fra Petersen Tegl. De står rigtig godt til de røde tagsten. Vi får meget ros fra folk, der kommer forbi”.

Hvad er dit bedste råd til andre med samme planer?
”At folk der bygger sommerhus selv, dropper cigarkasse-tanken. Der er jo så mange sommerhuse, som bare ligner cigarkasser. Måske er det en god idé, hvis flere turde investere lidt mere. Så ku’ de få et hus, der både ser godt ud og holder længere”.

Hvad er næste skridt?
”Lige nu gælder det bare om at få resten lavet færdigt. Men det får vi også - med god hjælp fra venner og bekendte”.