…

Styr på akustikken

Tv’et larmer, børnene griner og radioen spiller. Du forsøger at høre, hvad dine gæster siger, men det er svært at føre en samtale. I moderne huse, der har højt til loftet og hårde overflader på vægge og gulve, som mursten, beton eller glas, kan lyden slå tilbage. I rum med hårde materialer og overflader kan det være svært for lydbølgerne at finde ro. Lydmiljøet og opholdskomforten i rummet nedsættes mærkbart. STARK har talt med to eksperter på området.

”I moderne boligbyggerier kastes lyden rundt mellem glatte, hårde byggematerialer, der stort set ikke kan opsuge lyd. Skramlen med tallerkner, klirren med bestik og snak er så længe om at dø ud, at der hele tiden er baggrundsstøj i lokalet”, forklarer Christoffer Weitze, konsulent i firmaet AkustikNet A/S.

Hans virksomhed hjælper især erhvervslivet med at opfylde de lovkrav, der gælder for støj på arbejdspladser. I private boliger gælder ingen krav, men der er masser af viden, som kan bruges til at forbedre lydmiljøet i private hjem også.

Undgå et støjhelvede i dit hjem
Tale er nemlig i bund og grund den største udfordring for det menneskelige øre. Masser af nuancer skal opfattes, tolkes og dechifreres.

Det kan f.eks. afhjælpes af et akustikloft, der skabes af plader, som reducerer lydrefleksionen. Hemmeligheden ligger i, at lyden absorberes af pladen gennem perforeringer, og dermed reduceres den uønskede støj. Stemmer og baggrundsstøj bliver ikke længere kastet rundt i lokalet, og du opnår dermed en mere behagelig akustik i din bolig.

”Undersøgelser viser, at den mest forstyrrende form for støj netop er lyden af folk, der snakker. En larmende maskine kan vi bedre overhøre. Men hvis flere mennesker taler samtidig i et rum og lydbølgerne oven i købet kastes tilbage fra vægge og lofter, kan du næsten ikke forstå, hvad sidemanden siger,” fortæller Christoffer Weitze.

Akustikken dæmpes bedst fra oven 
Loftet og det øverste stykke af væggen er de steder i boligen, man har mest ud af at dæmpe de stressende efterklange, fortæller bygningsingeniør og underviser på de byggetekniske uddannelser ved Vitus Bering i Horsens Henrik Blyt. Tunge polstrede møbler og tykke gulvtæpper hjælper også, men knap så effektivt: 

”Vi hører mere opad end nedad. Derfor siger en tommelfingerregel, at du får 80 pct. mere ud af at forbedre akustikken over ørehøjde end under. Heldigvis faktisk, for de materialer, der skal absorbere lyden, er gerne bløde og sårbare. De har bedst af at hænge højt oppe, hvor vi ikke kan nå dem,” forklarer bygningsingeniøren. 

Hurtigt tip!
Et åbentstående vindue absorberer 100 pct. af den lyd, der rammer – lukket absorberer det næsten ingenting. Hvis der ikke er for meget støj udenfor og naboerne ellers finder sig i det, kan det altså i en snæver vending godt bryde efterklangene for en enkelt (sommer-)aften at åbne vinduer og døre.

Test selv akustikken
De færreste private boligejere bruger i dag penge på at få optimeret, vurderet eller forbedret akustikken derhjemme. Man kan også godt gøre det selv ganske gratis ved at klappe hårdt i hænderne, når der er helt stille i rummet. Runger det – er det som om lyden står og svinger et sekund eller mere oppe under loftet, vil et lydabsorberende byggemateriale sandsynligvis dæmpe akustikken og gøre hyggelig samtale mindre trættende. 

Mal ikke akustiklofter 
Eksperterne råder dig til at lade malerspanden stå, når det kommer til akustiklofter, bats eller vægpaneler. Især plastikmaling lukker lynhurtigt den porøse overflade, der skal opfange de generende efterklange. ”Diffusionsåbne malinger går bedre an, men få lige en grundig snak med farvehandleren og helst også producenten, før svinger kosten,” advarer Henrik Blyt, der også nævner, at skal du endelig male akustikplader med perforeringer, så brug en malerrulle frem for f.eks. at sprøjtemale. Heldigvis er mange akustiklofter lyse eller hvide.

Før du bygger
Til private hjem anbefaler Henrik Blyt profilerede akustiklofter af gips. Det er en billig løsning, der passer fint til det minimalistisk designede private hjem, som vi foretrækker i Skandinavien.

”Har man mere end seks meter til loftet, skal der nok også nogle plader øverst på væggene”, gætter Christoffer Weitze, der gerne vil slå et slag for, at flere tænker akustikken ind, allerede når huset bygges. I stedet for at reparere på lydforholdene senere. ”Fordi det er billigere at gøre tingene rigtigt første gang,” som han siger.

Tekniske tip:
  • Er der seks meter eller mere til loftet - mange steder har man fx åbnet til kip - kan man afdæmpe akustikken ved også, at montere noget akustikdæmpende på det øverste af væggene.
  • Jo tungere, glattere og hårdere et byggemateriale er, des mere lyd kaster det tilbage. En pudset betonmur absorberer kun én procent af lyden.
  • Lydabsorberende bats og lignende skal hænge over pilfingerhøjde.
  • Akustikbats virker ekstra effektivt, hvis der er et par centimeter luft bagved.