…

Vælg det rette brænde

Derfor bør du undgå vådt træ
Det er ikke ulovligt at fyre med træ, der stadig er vådt, men det er langt fra tilrådeligt. Hvis du bruger vådt træ, går der meget energi til spilde, da træet brænder ved en lav temperatur. Risikoen for at røgen indeholder sundhedsskadelige partikler øges også, hvis brændet er fugtigt.

Fyr kun med rent og tørt brænde, hvis du vil undgå forurening eller dårlig varmeøkonomi.

Derfor bør du undgå benzin eller andre kemikalier?
Hvis du vælger at bruge benzin eller andre brændbare væsker, er der stor risiko for, at røgen indeholder giftstoffer, som fx dioxin, der er meget giftigt at indånde selv i små mængder.

Erstatningen ved en evt. skade vil blive kraftigt reduceret, hvis det kan påvises, at du har valgt at fyre med fx benzin.

Du kan istedet bruge gamle aviser eller tændblokke, når der skal fyres op. Dertil skal du huske at rengøre skorstenen jævnligt og få den set efter af en skorstensfejer.

Hvilket brænde er bedst?
De færreste brændeovne er lavet til at tage al slags brænde. Alt efter type ovn eller pejs, bør du gå efter:

- Almindeligt kløvet træ (brændeknuder) i forskellige træsorter
- Træbriketter
- Træpiller

Almindeligt træ og træbriketter er gode til de fleste brændeovne eller pejse, med mindre din ovn/pejs er specielt designet til at fyre med træpiller. 

Vær dog opmærksom på, at nogle producenter af brændeovne fraråder brug af træbriketter, fordi temperaturen kan blive meget høj og over tid kan ødelægge ovnen.

I STARK kan du få professionel vejledning til, hvilken type brændeovn, du bør vælge og hvilket brænde, der er bedst at anvende.