…

Luk og sluk inden ferien

Se 6 ting, du med fordel kan slukke for, når du har pakket kufferten.

Med lidt omtanke udgår du unødigt energispild og ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra din ferie. Her er 6 gode råd til dig, inden du låser døren og drager på ferie.

1) Sluk for strømmen på stikkontakterne til alle elektriske apparater som elkoger, mikroovn, kaffemaskine og hårtørrer. Hiver du stikket ud af kontakten, undgår du at apparaterne ødelægges af overspænding, hvis lynet skulle slå ned i nabolaget.

2) Sluk for alt elektronisk udstyr: computer, router, spillekonsoller og fladskærm. Sluk også for dvd-optageren, medmindre den skal optage programmer, mens du er væk. Hiv stikkene ud for at være på den sikre side. De fleste enheder kan godt huske tid, kanaler og andre indstillinger. Men du kan godt – især med ældre elektronikprodukter – komme ud for at skulle indstille dem igen, når du kommer hjem og sætter strøm til.

3) Hiv stikket ud af fastnettelefonen. Det sikrer telefonen mod lynnedslag. Det samme gælder for tv-bokse og antennestik.

4) Sluk cirkulationspumpen. Uanset, om du har oliefyr, fjernvarme, naturgasfyr eller biomassefyr, så sluk cirkulationspumpen på dit varmeanlæg i hele maj-september - dermed sparer du op mod 900 kr. i strøm. Desuden har pumpen ikke har godt af at være tændt, når radiatorerne alligevel er lukkede.

5) Luk for vandet, så du undgår en evt. vandskade. Du lukker for vandet på ejendommens hovedventil, som typisk sidder i forbindelse med vandmåleren.

6) Tøm og sluk køleskab og fryser, hvis du er væk i længere tid. Der er ikke meget strøm at spare, men du undgår at komme hjem til en fryser fuld af rådden mad, hvis der har været strømafbrydelse. 
Husk endelig at lade lågen stå åben, så du undgår mug og dårlig lugt. Lav alternativt en aftale med naboen om at holde øje med huset - det er under alle omstændigheder en god ide.