…

Efterisolering kan give store skader

Forkert udført efterisolering af dit hus kan give fugtskader, så du taber penge i stedet for at spare. Sådan undgår du fejl, når du efterisolerer fx loft og mur.

Du ændrer utrolig meget på de fugttekniske forhold i et hus, når du efterisolerer. Du bør stadig gøre det. Det er bare vigtigt, at du får den rette rådgivning omkring det.

Naturlig ventilation kan forsvinde ved isolering
Når du efterisolerer og tætner et hus, fjerner du den naturlige ventilation, hvis du ikke på en anden måde sørger for, at fugten fra huset bliver ventileret ud. Derfor bliver udluftning ekstra vigtigt – i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med et ventilationsanlæg.

Isoleringen skal samtidig have en tykkelse, der passer til dit hus - og det er ikke altid, at isolering i store tykkelser, er det rette for dit hus - og dampspærren skal være tæt.

Brug en rådgiver, før du efterisolerer
Fordi der er stor risiko for fugtskader, hvis det ikke gøres ordentligt, er det altid vigtigt, at du får god rådgivning fra en byggesagkyndig, en professionel håndværker eller en energispecialist hos STARK, som kan se husets tilstand og konstruktioner i en større sammenhæng.

Din rådgiver kan komme med et bud på, hvilken isolering du skal bruge, hvilken tykkelse den skal have, hvordan den skal lægges, og hvordan en evt. dampspærre skal placeres og tilsluttes tilstødende bygningsdele. For det kan være meget forskelligt fra hus til hus – alt efter hvornår det er bygget, og hvilke materialer det er bygget i.

Selv i et nyere huse er der flere, der kommer galt afsted med at lave de forkerte konstruktioner, så ventilation og dampspærrer ikke fungerer korrekt.

Fugt er fjenden
Når du isolerer helt forkert, er det fugten du skal kæmpe mod. Er dine vinduer dårligt isolerede, kan de se, at vandet løber ned ad ruden, når varm indendørsluft møder kulden på ruden. Det samme sker dybt inden i husets konstruktioner, hvis isoleringen er lavet forkert.

Du kan afhjælpe problemet med ventilationen. Husk at lufte godt ud, eller installer en mekanisk ventilation.