…

Forny facaden

Du kan sagtens selv male facaden på din bolig - blot du forbereder facaden grundigt og ved, hvilke materialer du skal bruge. STARK vejleder dig til den bedste løsning for din bolig og dig.

1. Klargøring af facaden

Ubehandlede vandskurrede eller pudsede facader
Ubehandlede, vandskurrede eller pudsede facader må først males efter 1 år. Når du skal male, skal overfladen først behandles med en murrens eller afvaskes med en højtryksrenser med tilpasset tryk. Overfladen skal efter rengøringen kunne tåle en slibning med groft sandpapir uden at smuldre. 

Tidligere malet facade
Denne type overflade skal også behandles med en murrens eller afvaskes med en højtryksrenser, også her med tilpasset tryk. Skaller malingen af, kan det være et tegn på, at facaden tidligere er blevet kalket. Det kan man se ved, at der er et afsmittende lag under malingen. 

Fjern alt løstsiddende maling, samt det smittende lag til en ren, fast og ikke smittende bund. Til det kan du bruge en spartel eller højtryksrenser. Du kan også overveje at kontakte et facadeafrensningsfirma, som evt. kan sandblæse facaden.

Murstensfacade
Murstenene skal kunne modstå frost, for at de tåler at blive malet. Overfladen behandles med f.eks. tag- og murrens eller afvaskes med en højtryksrenser.

Tilbageliggende fuger fyldes ud med fugemørtel, så de kommer i niveau med murstenene. Det kan være problematisk at male direkte på mursten. Hvis du først vandskurer eller pudser facaden får du et mere ensartet resultat.

2. Grunding

Inden grunding og maling skal facaden være helt tør. Ubehandlede facader eller en tidligere behandlet overflade, som er stærkt sugende eller som smitter af skal grundes først.


3. Maling

Start med at male kanter og derefter de store flader. Mal en flade færdig ad gangen. Og aldrig i direkte sollys. STARK har et bredt udvalg af facademaling i høj kvalitet.

OBS: Hvis ikke du vil vente 1 år før du maler din ny vandskurrede eller pudsede facade, så findes der også andre facademalingsprodukter. Spørg efter facademaling i din STARK.