…
Renovering af en villa fra 1937 kan i sig selv være lidt af en mundfuld. For den rutinerede selvbygger Claus Villadsen var det især husets opvarmning, der satte hans færdigheder på prøve. Først røg radiatorerne, dernæst brændeovnen, og enden på det hele blev tre meget forskellige gulvløsninger.

Ny mission for en dreven selvbygger
Det er ikke første gang, Claus Villadsen kaster sig ud i at lave gulvvarme, for som han understreger, er det klart den mest komfortable opvarmningsform. Denne gang stod den erfarne selvbygger imidlertid over for en lidt anderledes opgave.
I gulvplan vælger man gerne en konstruktion, hvor varmeslanger støbes ind i et betondæk, men sådan er det langt fra i villaen i Frederiksværk. I stedet er varmeslangerne de fleste steder ført i sporplader med varmefordelingsplader, som hviler direkte på Kerto LVL strøer. Fordi strøerne har en selvbærende styrke, er der ikke brugt et betondæk. Det stærke limtræ hviler direkte på isoleringsblokke.

- Jeg vil gerne have et blødt underlag, så derfor lavede vi trægulve med gulvvarme i de to værelser nedenunder. Opklodsningen lavede vi direkte på terrændækket – og det var så isoleringsblokkene, forklarer Claus Villadsen.

Også på førstesalen er der eksperimenteret med gulvvarmen. Fremfor at bruge sporplader er varmeslangerne lagt direkte i strøerne. Det betyder, varmefordelingspladerne rækker ud over isoleringen, der er lagt ned i dækket mellem strøerne. Det har krævet stor nøjagtighed at få det til at passe, men det er det hele værd, understreger Claus Villadsen.
- Jeg har rodet meget med bygninger, og jeg har altid godt kunne lide gulvvarme. Så rådførte jeg mig med gulv- og fliseeksperten i min lokale STARK og med VVS’eren, og så fandt vi sammen frem til den her løsning. Det giver en meget bedre varme. Når bare det er lunt ved fødderne, så behøver man ikke have ret meget varme på, siger Claus Villadsen.

Elvarme: megafedt, men pebret
Den tredje gulvvarmeløsning i Frederiksværk benytter sig af elvarme. Løsningen er anvendt i husets bryggers, og varmen leveres af varmetråde, der er støbt ind i en polypropylenmåtte med en højisolerende bund.

- Måtten funger som vådrumsmembran og er nem at rulle ud. Og det er også nemt at lægge klinker oven på. Måtten fastgøres med almindeligt fliseklæb, og den løse varmetråd lægges separat ned i et mønster efter eget valg. Tråden bliver op til 80 grader, og det er ideelt til rum, hvor du kun har brug for varme et par timer om dagen, siger Claus Villadsen.
Gulvvarme med el giver samme hurtige varmeeffekt som vandbåren varme med varmefordelingsplader, men elvarme er som oftest en smule billigere at installere end vandbåren varme. Til gengæld koster elvarme mere pr. kWh, og er ifølge Bolius tre gange så dyr i drift. Derfor anbefales løsningen generelt kun til mindre rum, hvor en vandbåren løsning ikke er mulig.
Selvom huset i Frederiksværk er hele 80 år gammelt, er samtlige mure hulmursisoleret. Renoveringen omfatter desuden efterisolering af gulve og installation af BR20-godkendte 3-lags energivinduer fra Rationel med en Eref på 5,6. Forbedringerne hæver boligens isoleringsgrad væsentligt og gør gulvvarme til en rentabel løsning, hvilket langt fra altid er tilfældet med ældre byggeri.

Lækkert trægulv siger klik
Huset i Frederiksværk er blevet udstyret med egeplanker fra Wiking Gulve købt i STARK. De smukke egeplanker har en helt særlig glød, der giver dem et eksklusivt look.
Samtidig er de relativt nemme at lægge med det patenterede Q-Loc click-system, der ved hjælp af en gumminot låser plankerne til hinanden i en enkelt arbejdsgang. Låsesystemet fungerer også i enderne, hvilket reducerer spild til et minimum.

Har du også noget der skal bygges væk, så find en håndværker på STARK.dk/services/find-haandvaerker