…

Vælg de rette haveredskaber

Havearbejdet kan være en ren fornøjelse, hvis redskaberne er de rigtige. Til en almindelig villahave har du brug for at investere i en basispakke af ordentlig kvalitet, der kan klare de mest basale behov, når havesæsonen går i gang.

Køb efter behov Har du en kæmpehave med mange meter hæk? Så er en håndplæneklipper og en hæksaks sikkert ikke nok for dig. Hvad er dit behov? Tænk på det, når du kigger på disse haveredskaber: 

Spade og skovl 

Spader og skovle er uundværlige, når du skal arbejde med jorden. Jordarbejde kan være tungt, så det kan være en fordel at vælge et let redskab, men i en ordentlig kvalitet. Du kan evt. overveje at investere i både en mindre og en større spade og skovl.  Spaden bruges til gravearbejde og til at vende jorden med. En skovl kan også bruges til at grave med, men anvendes især til at flytte jorden med. 

Rive 

En god rive er uundværlig. Der findes forskellige typer river, og de fås i flere forskellige størrelser. Brede river dækker et større areal, mens den smallere rive bedre kan komme ind imellem planterne. River med "bøjede skuldre" er ideelle og skånsomme, når du skal rive ukrudt sammen mellem roser og planter. En løvrive med bløde tænder er bedst til at rive blade på græsplænen sammen med. 

Plæneklipper 

Tager det mere end en halv time at klippe din græsplæne? Hvis ikke, så er en håndplæneklipper måske nok til dit behov. Jo smallere skærebredden er, jo nemmere er den skubbe – og fem knive giver det pæneste resultat. Har du en større plæne, er det nok fordelagtigt for dig, at vælge en plæneklipper med større kapacitet, som f.eks en eldrevet eller batteridrevet plæneklipper eller en motorplæneklipper.  Den eldrevne eller batteridrevne har ledning du skal passe på, eller et batteri du skal huske at oplade, men til gengæld er de meget støjsvage. 

Hækkesaks eller hækkeklipper

Har du kun en mindre hæk, kan en manuel hækkesaks være tilstrækkelig. Hækkesaksen er også meget anvendelig til at klippe visne stauder og planter ned med. Ønsker du en mere effektiv og hurtigere hækkeklipper, kan du vælge klippere, der monteres på din boremaskine. Du kan også vælge en motorklipper, hvis du har mange meter hæk. De findes med ledning eller batteri og det er nok et spørgsmål om temperament – enten skal du huske at lade batteriet op eller være forsigtig med ledningen, så du ikke kommer til at klippe den over. 

Beskærersaks  

De mest solide beskæringsredskaber er dem, der har to skarpe blade - dobbeltskærende. Begge skær bevæges, når du klemmer håndtaget sammen. Det er de bedste beskæringsredskaber, da de også laver et skånsomt snit i grenen eller planten.