Valg af plæneklipper

Valget af plæneklipper kan være svært, fordi der er så mange muligheder at vælge imellem. Vi giver her et overblik og vejledning, der forhåbentlig gør valget lettere.

Der er følgende muligheder:

  • Hånddrevet cylinderklipper (rugbrødsmotor)
  • Plæneklipper med el- eller benzinmotor
  • Havetraktor
  • Robotplæneklipper

…

Vi kan bruge lang tid på at lægge din græsplæne ind i et skema ud fra størrelse, og dine ønsker til hvordan plænen skal se ud og hvor meget tid du ønsker at bruge på at slå græs.

Men basalt set handler dit valg om følgende:

  • Elsker du at slå græs og få rørt dig - eller vil du helst have det overstået hurtigt?
  • Har anskaffelsesprisen betydning for dit valg?
  • Har driftsudgifterne betydning for dit valg?
  • Går du op i hvor flot din græsplæne ser ud?

Den hånddrevne cylinderklipper eller plæneklipperen kan ofte anskaffes til en rimelig pris. Det kan dog ved nogle græsplæner med skråninger og mange bede. være noget af en opgave at slå en græsplæne med en almindelig plæneklipper.


…

Havetraktoren er noget dyrere i anskaffelse og drift, men den klarer til gengæld store arealer, skråninger m.m. Derudover kan mange af dem også bruges til andre formål, fx at spænde en fejekost foran om vinteren. En del af disse maskiner fås med bioklip, så du ikke skal tænke på at rive afklippet græs af bagefter. Græsset klippes så fint og småt at det sår sig selv, så plænen bliver endnu tættere. Denne løsning er nok den der tiltaler de fleste rigtige mænd og voksne legebørn.

Robotplæneklipperen er den økonomiske middelvej, hvor du kan slappe af på terrassen eller bruge tid på børnene fremfor at slå græs. Den er billig i drift, og de fleste modeller er også støjsvage.Med robotplæneklipperen overlader man beslutningen om græsslåning til maskine, dvs. at den slår græsset flere gange om ugen, hvilket giver en meget tæt og ensartet græsplæne. Denne løsning er de seneste år gået hen og blevet en stærk konkurrent til plæneklipperen, fordi prisniveauet er blevet mere rimeligt.

 

Lidt information om robotplæneklippere

Robotplæneklippere er måske ukendt for mange, så derfor lidt mere information. Græsset bliver klippet fint og tæt og efter kort tid er plænen tæt - nærmest som en golfbane. Samtidig sparer man benzin, og så er den meget støjsvag.

En robotplæneklipper skal ”hegnes inde” med et kabel rundt i kanten af græsplænen samt uden om fx en havedam. Men ellers finder den hurtigt selv ud af, hvor den kan køre – maskinen gemmer og husker simpelthen haven. Blandt de sjove detaljer er også, at mange af maskinerne kan følges via en app, så man kan sidde fx i Sydspanien og følge med i, at græsset bliver slået ordentligt.

Robotplæneklippere har sin egen pinkode og alarm. Det betyder, at hvis en ubuden gæst løfter den ud af docken, går alarmen straks i gang. Desuden kan en tyv slet ikke starte plæneklipperen uden den rigtige pinkode. Det fungerer som en optimal tyverisikring.

Knivene skal skiftes et par gange om året, og især i fugtigt vejr skal den tørres af efter brug. Desuden skal den ind om vinteren, for batteriet har det skidt med frostvejr. 

Hos STARK er det især mærkerne AL-KO, Robomow, Gardena og WorX, der bliver solgt. Vi har simpelthen haft en lang række producenter til test, hvor vi har opdelt et stort græsareal til at teste de mange modeller. Så vi har på egen krop oplevet maskinerne, og har ud fra det valgt disse producenter.  

Valget er dit. Vi hjælper dig naturligvis gerne med at finde den rette model i din lokale STARK-forretning.