…

Har du styr på gavereglerne?

Gavereglerne er for rigtigt mange en jungle at finde rundt i. Men når man enten giver eller får virksomhedsjulegaver, er det en rigtig god idé at have styr på gavereglerne. I værste fald kan du risikere at skulle svare skat af den flotte julegave - og det er jo ikke lige dét, der er meningen med at give gaver. 

 
I det følgende gennemgår vi de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du giver dine medarbejdere eller dine samarbejdspartnere gaver. Så kan du være sikker på, at hverken du eller modtageren ender i en skatteklemme p.g.a. for store julegaver. Bemærk, at vores råd er vejledende. Du er selv ansvarlig for at orientere dig om og følge den gældende lovgivning på området.

Sådan er reglerne for gavebeskatning

  • Du kan give dine ansatte skattefrie gaver for en værdi af i alt 1.200 kr. i år. Dette kaldes også "Bagatelgrænsen".
  • Du kan give dine ansatte en skattefri julegave for op til 800 kr. i år. Det gælder også, selv om grænsen på 1.200 kr. allerede er nået.
  • Har du ikke givet dine ansatte andre skattefrie gaver i løbet af året, kan du give en julegave for op til 1.200 kr.
  • Overstiger gavens værdi det skattefrie beløb, bliver medarbejderen beskattet af hele gavens værdi - og altså ikke kun det overstigende beløb.
  • Gaver kan fx være blomster, vin, smagekasser el.lign., som ikke anvendes i arbejdet. Kontantbeløb og gavekort, som kan sidestilles med kontantbeløb, tæller derimod ikke. De skal indberettes til SKAT og medarbejderen vil blive beskattet af beløbets fulde værdi.
  • Som arbejdsgiver skal du indberette hele beløbet til SKAT som løn til dine ansatte. Det kan du så efterfølgende trække fra i skat som en driftsomkostning – hvis du altså holder dig under beløbsgrænserne.

Læs mere om gavereglerne hos SKAT.

Er du arbejdsgiver kan du trække gaver fra i SKAT. Du skal indberette hele beløbet, du har brugt på julegaver, til SKAT, som løn til dine ansatte. Det kan du så efterfølgende trække fra i skat som en driftsomkostning – hvis du altså holder dig under beløbsgrænserne.

Obs! Er du selvstændigt erhvervsdrivende, er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke kan trække gaver fra din indkomstopgørelse, som du har givet dig selv. Denne udgift regnes for en privat, ikke fradragsberettiget udgift. 

Gaver som repræsentation eller reklame?
Gaver til dine forretningsforbindelser skal bogføres som repræsentaion eller reklame. Hvilken kategori, gaven hører under, afgøres af prisen, og om der er logo på gaven.
Repræsentationsudgifter er delvist fradragsberettigede, så du kan trække 25% fra. Reklameudgifter er fuldt fradragsberretigede.

Repræsentationsgaver:
  • Gaver, blomster, vin eller spiritus til dine forretningsforbindelser.
  • Reklamegaver med din virksomheds logo på (ikke vin) til en værdi over 100 kr. ex. moms.

Reklamegaver:
  • Reklamegaver med din virksomheds logo på til en værdi under 100 kr. inkl. moms.

Du kan finde mere information om gavereglerne hos SKAT og på ivaekst.dk.

STARK hjælper dig med julegaverne
Kig forbi hos din lokale STARK og få inspiration til årets firmajulegave. Vi står klar med et stort udvalg af vin, smagekasser, chokolade osv. – ud over vores sædvanlige sortiment af kvalitetsbyggevarer til den professionelle håndværker. Så kan du og dine ansatte slå to fluer med ét smæk og udnytte tiden i byggecenteret optimalt, mens julen nærmer sig.

Bemærk, vores råd er vejledende, og det er dit ansvar at overholde den gældende lovgivning på området. Læs mere om gavereglerne hos SKAT.