…

Har du styr på lærlingekravene?

Tjek lærlingekravene og undgå økonomisk straf. Hvor mange lærlinge er dit firma forpligtet til at have? Ny beregner giver dig hurtigt svar, så du undgår at skulle betale op mod 27.000 kr. pr. elev, som dit firma ikke tager ind.

I august 2016 indgik arbejdsmarkedets parter og regeringen en trepartsaftale, som pr. 1. januar 2018 ændrer på reglerne om AUB (Arbejdsgivernes uddannelsesbidrag). Det betyder, at dit byggefirma risikerer økonomisk straf, hvis I ikke tager tilstrækkeligt mange lærlinge ind. Op mod 27.000 kr. kan det nu koste pr. manglende elev.

Men hvor mange lærlinge er dit firma så forpligtet til at uddanne om året? Det kan du hurtigt se med en ny beregner fra SMVdanmark. Så mindsker du risikoen for ikke at leve op til kravene og undgår at blive straffet økonomisk.

Sådan fungerer den nye beregner
SMVdanmarks ’Praktikplads AUB'- beregner er lavet som et excel-ark, hvor du indtaster navne, uddannelser og ATP-bidrag for dine medarbejdere. Derudover indtaster du dine elevers navne, uddannelser, og antal dage de er ansat i dit firma i 2018, samt dit firmas branchekode.

Derefter får du et svar på, hvor mange lærlinge du ca. skal have for at leve op til kravene. Dorte Kulle, der er uddannelsespolitisk konsulent i SMVdanmark, forklarer:

”Desværre er AUB er endnu ikke klar med beregningerne, og det kan jo undre, fordi ordningen trådte i kraft allerede den 1. januar. Derfor har vi i SMVdanmark lavet en beregner, der kan bruges af alle vores medlemmer. ’Praktikplads-AUB-beregneren’ er ment som et hjælpeværktøj, hvor man kan skabe sig et overblik over, hvor meget man eventuelt skal betale i praktikplads-AUB.”

Her er hovedpunkterne i trepartsaftalen

  • Fremover får alle virksomheder tildelt en såkaldt måluddannelsesratio, der viser, hvor mange praktikpladser den enkelte virksomhed skal oprette. Opfylder din virksomhed ikke målet, koster det fra i år ca. 27.000 kr. pr. manglende praktikplads.
  • Der indføres øget lønrefusion på 7,4 pct. til elever på skoleophold.
  • AUB-bidraget for faglærte nedsættes med 295 kr. pr. faglært i firmaet pr. år.
  • Uddanner du i flere elever end i de foregående tre år, får du en bonus på op til 15.000 kr. pr. ekstra elev om året – forudsat, at dit firma opfylder sin måluddannelsesratio.
  • Derudover kan du se frem til en bonus på op til 5.000 kr. pr. elev på de såkaldte fordelsuddannelser, som dit firma indgår uddannelsesaftale med. Fordelsuddannelserne omfatter fx snedker, anlægsstruktør og træfagenes byggeuddannelse.