Ny vejledning om bukkestilladser

Undgå at komme galt af sted, når du opstiller, nedtager og arbejder på bukkestilladser. BAR-BA har lavet en ny vejledning, så du mindsker risikoen for faldulykker og slipper for bøder fra Arbejdstilsynet.

Loven om fuld sikring mod nedstyrtning ved opstilling og nedtagning af stilladser er siden 1. januar sidste år blevet håndhævet af Arbejdstilsynet på landets byggepladser. Derfor har Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg (BAR-BA) nu lavet en vejledning om bukkestilladser. Så undgår du at komme i klemme, hvis Arbejdstilsynet pludselig kigger forbi på byggepladsen. Samtidig mindsker du risikoen for faldulykker.

Brug håndlister og etagedæk
BAR-BA anbefaler i den nye vejledning, at du anvender håndlister og etagedæk, mens du opstiller og nedtager rullestilladser. Så er du sikret mod nedstyrtning under arbejdet. Samtidig overholder du arbejdsmiljølovgivningen, så du slipper for påbud og bøder fra Arbejdstilsynet. Du kan se i denne video, hvordan du gør:
Her skal du være særligt opmærksom
  • BAR-BA anbefaler desuden, at du kun opsætter bukkestilladser med en højde på max 2,20 m (ekskl. opklodsning). Skal du opsætte bukkestilladser over 2,20 m, skal arbejdsgiveren lave en skriftlig instruktion, som sammen med leverandørens vejledning beskriver, hvordan du kan arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Ellers skal der vælges en anden stilladsløsning.

  • Hvis du sammensætter bukkestilladset af dele fra forskellige leverandører, kan du ikke længere anvende leverandørernes brugsanvisninger. Så er du forpligtet til selv at lave en ny brugsanvisning og nye styrkeberegninger samt anvisninger for eftersyn og kontrol.

  • Kontrollér især bukkenes tværribber inden opsætning af etagedæk og tjek hos din leverandør, om du på forsvarlig vis kan anvende tværribberne til montering af etagedæk. Her bør du få en garanti fra leverandøren, så du er sikker på, at bukkestilladset kan opsættes på den nævnte måde.

Du finder hele BAR-BAs nye vejledning om bukkestilladser her.

STARK hjælper dig med stilladserne
Er du det mindste i tvivl om, hvilken stilladsløsning du skal bruge til din opgave, kan du altid kigge forbi hos din lokale STARK. Ud over stilladser og stiger finder du et bredt udvalg af udstyr til faldsikring, sikkerhedssko og personlige værnemidler. Vores medarbejdere står altid klar til at rådgive dig, så du bliver bedst muligt klædt på til opgaven.