…

Regler for nytårskrudt

Nytår er for mange lig med en festlig aften - og du skal sikkert også fyre lidt nytårskrudt af. Men hvad er egentlig reglerne for fyrværkeri? Læs med her og undgå at overtræde bestemmelserne, eller sætte din og andres sikkerhed over styr.

Regler for køb og anvendelse af fyrværkeri 
Du må købe fyrværkeri fra den 15. december til den 31. december.

Du må skyde dit fyrværkeri af fra den 27. december til og med 1. januar.

Hvis du ønsker at fyre fyrværkeri af ved en festlig lejlighed i løbet af året, skal du kontakte en festfyrværker – du må ikke gøre det selv.

Lovligt fyrværkeri til privatpersoner er udstyret med et CE-nummer. 
På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du selv tjekke om fyrværkeriet er godkendt og dermed lovligt. CE-mærket angiver, at producenten har sikret sig, at fyrværkeriet overholder alle væsentlige sikkerhedskrav. Husk på at selv lovligt fyrværkeri kan være farligt!

En forbruger må i sin private personbil transportere 5 kg. NEM* fyrværkeri. Samtidig er 5 kilo NEM også den højest tilladt mængde fyrværkeri, man må opbevare i sit hjem.
*NEM står for Netto Eksplosivstof Mængde og angiver, hvor meget krudt der er i fyrværkeriet. NEM-vægten er angivet på nyt fyrværkeri – enten på artiklen eller på emballagen. Hvis artiklen er gammel, kan du som en tommelfingerregel regne med, at NEM-vægten er en fjerdedel af fyrværkeri-artiklens vægt. Hvis du ønsker at opbevare større mængder fyrværkeri, skal du søge om tilladelse hos det kommunale beredskab.

Ulovligt fyrværkeri
Hvis dit fyrværkeri ikke er CE-mærket eller forsynet med et CE-nummer, er det ulovligt og kan være farligt. Når du køber ulovligt fyrværkeri, kan du ikke vide, hvad du har med at gøre. Opdager du ulovligt fyrværkeri, skal du kontakte politiet og hvis du opdager fyrværkeri, som mangler CE-mærkning, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen, der kan vejlede dig i, hvad du skal gøre.

OBS! Det er ulovligt at købe fyrværkeri for unge under 18 år.

Hvor må du fyre fyrværkeri af?
Der er klare regler for, hvor tæt du må være på forskellige bygninger, når du fyrer fyrværkeri af. 

- Du må ikke bruge fyrværkeri nærmere end 100 meter fra bygninger med let antændeligt tag. I vindens retning er afstanden 200 meter. 
- Du må ikke skyde fyrværkeri af nærmere end 100 meter fra arealer med nåletræer og lyng eller anden brændbar vegetation. I vindens retning er afstanden 200 meter. 
- Du må ikke skyde raketter af nærmere end 10 meter fra bygningers åbninger. I vindens retning er afstanden 20 meter. 
- Du må ikke bruge raketter nærmere end 200 meter fra bygninger med let antændeligt tag. I vindens retning er afstanden 400 meter. 
- Du må ikke fyre raketter af nærmere end 200 meter fra arealer med nåletræer og lyng eller anden brændbar vegetation. I vindens retning er afstanden 400 meter. 

Kort og godt
Hvis du bare skal ud og fyre et par raketter af mellem jul og nytår, så er der her 5 kort råd, som Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du alligevel følger:

De 5 fyrværkeriråd

1. Brug altid beskyttelsesbriller
2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
5. Gå aldrig tilbage til en fuser