Slut med bøderisiko på grund af arbejdsknive

Knivloven bliver lempet inden for kort tid, så du fremover undgår bøderisiko på grund af dine arbejdsknive. Samtidig kan du lettere se, hvilke knive du uden problemer kan bruge i arbejdet.

Regeringen sender inden for kort tid en ændring af knivloven i høring. Ændringen af knivloven skal sikre, at du fremover let kan se, hvilke knive du trygt kan bruge i arbejdsmæssig sammenhæng – og hvilke knive du skal holde dig fra. Så er det snart slut med bøderisiko, når du f.eks. går med foldeknive til arbejdsbrug.

Sådan bliver knivreglerne fremover
Ændringen af knivloven vil betyde, at:

  • Enhåndsbetjente foldeknive ikke længere kategoriseres som særligt farlige knive, som det altid er forbudt for dig at besidde. Så kan du f.eks. uden problemer gå rundt med et multiværktøj, når du arbejder, uden at løbe ind i en bøde.

    Du kan se en planche over de tilladte og de forbudte knive
    her.  Planchen viser både de nuværende og de forventede kommende krav til knivene.

  • Princippet om, at knive kun må bæres på offentlige steder mv., når der er et anerkendelsesværdigt formål, udvides til at omfatte alle knive bortset fra særligt farlige knive, som fortsat er helt forbudte. Så kan du fremover trygt gå med kniv i forbindelse med f.eks. udførelsen af dit arbejde, jagt eller fiskeri.

  • Straffen for voldsdømte mv., som bærer kniv under skærpende omstændigheder, f.eks. i nattelivet, skærpes markant.

Du kan læse mere om ændringerne af knivloven hos Justitsministeriet.

En god nyhed for håndværkerne
Håndværksrådet er en af de brancheorganisationer, som har arbejdet for at få ændret knivloven. Chefkonsulent Jeppe Rosenmejer siger om de kommende ændringer:

”Vores virksomheders svende og lærlinge har ofte været i tvivl om, hvorvidt de gjorde noget ulovligt, når de bar foldeknive i forbindelse med deres arbejde. Der har nemlig været usikkerhed om, hvornår en foldekniv blev anset for at være enhåndsbetjent. Det har vi flere gange påpeget over for politikerne, så det er en rigtig god nyhed, at loven vil blive tilpasset, så den ikke rammer folk, der bærer kniv i forbindelse med deres arbejde”.