…

Hvornår er det bedst at træbeskytte?

Forår

Foråret er starten på sæsonen for at behandle træværk. Hvis vejret ellers tillader det, fortsætter sæsonen langt hen på efteråret. Generelt er forholdene ideelle, når træet ikke er fugtigt, dagtemperaturen er mellem 10 og 25 c og luftfugtigheden under 8o%. I udendørs træværk må fugtigheden max være 18%, i vinduer og døre max 15%.

Sommer

Det er ikke optimalt at male i direkte sol, fordi produkterne så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret. Derudover vil produkterne heller ikke kunne nå at trænge ordentligt ind i overfladen. 

For at være på den sikre side, er det en god idé at bruge en vejrstation, som måler temperatur og luftfugtighed. Fugtighed i selve træet kan måles meget præcist med en fugtighedsmåler. 

Efterår

I efteråret er der ofte kun få timer midt på dagen, hvor vejrforholdene er optimale for undendørs malerarbejde. Duggen sidder nemlig på overfladerne til langt op ad formiddagen og falde igen allerede hen på eftermiddagen.

Vinter

Med lave temperaturer, høj luftfugtighed og dug på de kolde overflader, kan det ikke anbefales at male udendørs

Før du går igang:

Sol
Mal ikke i direkte sol, da produktet vil tørre for hurgtigt og resultatet ikke bliver ensartet. 

Rulle eller pensel?
Transparent træbeskyttelse skal som hovedregel påføres med pensel for at få et ensartet resultat. Ved dækkende træbeskyttelse er der flere muligheder, som dog afhænger af det aktuelle projekt. På ru træværk kan både rulle og pensel anvendes. På glat træværk anbefales pensel eller korthåret rulle.

Lagtykkelse
Uanset hvilket produkt du vælger, skal træværket have mindst to gange træbeskyttelse for at opnå en god lagtykkelse. Endetræ og særligt udsatte overflader skal altid have et ekstra lag. Lagtykkelsen har betydning for, hvor godt træet er beskyttet og hvor flot resultatet bliver.