…

Sådan maler du vægge og lofter

Er det tid til at male lofter og vægge? Så læs med her og få et par gode råd med på vejen.

Sådan gør du - trin for trin

For at få det bedste resultat og optimere din tid, er det vigtigt, at du gør arbejdet i den rigtige rækkefølge. En typisk arbejdsproces ser sådan ud:

  • Fjern så meget fra rummet som muligt. De møbler, der ikke kan fjernes helt, rykkes ud midt på gulvet. Hylder, lamper og andet tages så vidt muligt ned fra væggene. Tag også alle skruer og søm ud af vægge og loft.
  • Dæk gulvet af med kraftig plastfolie eller karton, og sæt det fast langs kanterne med malertape. Pap eller karton har den fordel, at når man spilder, suges malingen ned i pappet. Spildt maling på plastik bliver tværet ud og ender tit på gulvet alligevel.
  • Loft og vægge vaskes grundigt ned i grundrens
  • Huller og revner spartles og slibes efter.
  • Mal loftet.
  • Mal væggene.
Hvis træværket - døre, paneler og vinduer - også skal have en tur, slibes og repareres det samtidig med vægge og lofter, men det males som det sidste. Er der revner mellem vægge og paneler skal de fuges med en overmalbar fuge, som er en akrylfuge. Dette gøres inden væggene males.

Rengøring, forberedelse og reparationer
Hvis malingen skal hæfte ordentligt, og slutresultatet skal være pænt, er det afgørende, at overfladen på vægge og loft er jævn og sidder ordentligt fast. Det første, du skal gøre, er derfor at vaske grundigt ned med vand tilsat grundrens. Det vil fjerne gammelt skidt og fedt og vil samtidig afsløre, om overfladen er i stykker eller smitter af. Hvis den gamle maling sidder løst, skal du med en spartel fjerne så meget, du kan.

Herefter skal du fylde alle huller og revner ud med spartelmasse. Når massen er tør, sliber du efter med sandpapir korn 100 for at få en helt jævn overflade.

Væggene skal også repareres efter rengøringen. Det er vigtigt, at får du kradset huller og revner godt ud og fjerner alt løst materiale. Herefter fugtes området let, inden spartelmassen føres på og presses godt ind i hullet. Drejer det sig om større huller, er det i mange tilfælde nødvendigt at lægge spartelmassen på i flere lag, inden du sliber efter.

Til mindre reparationer er en almindelig gipsfiller udmærket, men den tørrer ikke så godt i tykkere lag. Her skal du først have fat i en grovere type spartelmasse, der er egnet til større opgaver. Brug en bred stålspartel til at føre spartelmassen på og trække overskydende masse af med. Fleksibel akrylspartelmasse i patron kan være god til revner, der stadig bevæger sig, f.eks. en sammenføjning mellem væg og loft eller mellem vægge og paneler. Husk at vælge en spartelmasse, som kan males over.

Sådan maler du loftet
Når du skal male loftet, begynder du med penslen. Den bruger du til at male langs alle kanter, hjørner og evt. stuk. Derefter tager du fat med den brede rulle. Monterer du den på et kosteskaft eller en teleskopstang, slipper du for besværet med at stå bagoverbøjet på en stige.

Mal i et zigzagmønster, så du får en jævn overflade, der dækker fuldstændigt. Mal en-to gange, alt efter hvor godt malingen dækker. Hvis loftet er meget hærget af skjolder, nikotin el.lign., kan det være nødvendigt at bruge en såkaldt spærregrunder først.

Sådan maler du væggene
Også når det gælder væggene, starter du med penslen og maler langs alle kanter, karme, rundt om radiatorer osv. Herefter tager du fat med rullen og maler en-to gange. Antallet af lag, der skal til, afhænger simpelthen af, hvor godt malingen dækker.

Hvis man anvender malertape til at skabe kanter mellem to farver, er det en god ide at male kanten af tapen med bundfarven. Så lukkes kanten og man undgår at malingen trækker op under malertapen.

Husk at tage malertapen af så hurtigt som muligt efter sidste lag maling - det giver de pæneste kanter.

Hvis det er større rum du skal male kan du vælge at male med pensel på én væg ad gangen. Så malingen stadig er våd når du maler med rullen (vådt i vådt) Derved kan du få strukturen fra malerrullen helt ud til hjørnerne. Hvis malingen, der er påført med pensel når at tørre, kan der komme penselspor i malingen.

Brug den rigtige maling og det rigtige værktøj
Til de almindelige maleopgaver på væg og loft bruges normalt vandbaseret maling. Den er nem at føre på og arbejde med, og malingen tillader væggene at ånde nogenlunde, samtidig med at den er robust og kan tørres af.

Jo blankere maling du vælger, jo mere robust og vaskbar vil den være. Til gengæld afslører en blank maling ujævnheder meget mere end en mat. Malingen klassificeres efter glanstrin, hvor 0-5 kaldes helmat, 6-10 mat, 11-29 halvmat, 30-59 halvblank og 60-100 helblank.

Til loft vil man vælge en helmat, mens man til vægge oftest vil vælge en mat, der er mere robust. I køkken og bad vælges typisk en halvmat. Vær opmærksom på, at du til den fugtige zone i badeværelset skal vælge en maling, der er specielt egnet til de forhold.

Vælg altid maling i den bedste kvalitet. Dårlig maling har ringe dækkeevne, og du skal derfor male flere gange. Dermed æder noget af besparelsen sig selv op, og du bruger unødig tid på malearbejdet.