…

Skab demens-egnede rum med de rigtige farver

Plejebyggeri med fokus på demens-egnet indretning vil fylde mere i de kommende år. Læs her, hvordan du som maler vælger de rette farver og skaber rum, der matcher behovene hos demente.

Ifølge den nationale handleplan for demens fra september skal der fremover bygges flere demens-egnede boliger i Danmark. Som professionel maler kan du bidrage med farvelægning af rummene, der understøtter de særlige behov hos demente.

Vi giver dig her fire tips til farverne fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), som i august udgav anvisning nr. 263 om plejeboliger for personer med demens. Så bliver du godt klædt på til professionelt malerarbejde i pleje- og sundhedssektoren fremover.

Brug farvekontraster
Når du farvelægger rum til mennesker med demens, kan du med stærke farvekontraster markere paneler, dørkarme, gulve og vægge i forhold til hinanden. På den måde øger du orienteringsmulighederne for mennesker med demens og mindsker risikoen for forvirring, fald og andre uheld.

SBi anbefaler, at du planlægger med en forskel i den såkaldte lysrefleksionsværdi (LRV) på mindst 30 mellem tilstødende farver. Lysrefleksionsværdien kan du eksempelvis slå op i atlas over NCS-farvesystemet. Så øger du chancen for, at farveforskelle mellem fx væg og dørkarm opfattes klart af mennesker med demens.

Lav ensfarvede gulve og vægge
Nogle mennesker med demens opfatter farveskift på gulve og vægge som huller eller niveauforskelle, man skal undgå. På samme måde kan glimtende overflader på bordplader eller gulve blive opfattet som om, at der ligger krummer eller skidt, der skal fjernes.

Du minimerer risikoen for forvirring ved at lave helt ensfarvede gulve og vægge uden mønstre, glimtende, glitrende eller ’nistrede’ effekter.

Anvend farver til at fremhæve vigtige elementer
Du øger chancen for, at mennesker med demens selv kan bevæge sig sikkert rundt, når du bruger farver til at markere de vigtige elementer i et rum. Du kan eksempelvis farvelægge dørgreb, håndlister og gelændere med stærke farver, som er tydelige også for mennesker med demens og svagtseende ældre.

Undgå blanke overflader
Blanke overflader på gulve, vægge og lofter øger risikoen for blænding hos nogle ældre og mennesker med demens. Samtidig kan et blankt gulv af mennesker med demens fx blive opfattet som vand, man skal undgå at træde ned i, og derfor går de udenom.

Derfor bør du vælge matte farver, når du farvesætter rum til mennesker med demens. Så minimerer du risikoen for blænding og forvirring og skaber rum, der er sikre og trygge at bevæge sig rundt i.

Du kan her læse alle SBi-anbefalingerne til demens-egnede plejeboliger.

STARK styrker dit professionelle malerarbejde
Hos din nærmeste STARK finder du altid et omfattende udvalg af professionel maling og malergrej, så du arbejder effektivt og opnår den rette kvalitet i udførelsen.