…

Varm sommer er hård ved træværket

Sol, sol og atter sol. Den danske sommer har budt på rekordmange solskinstimer, ekstrem høje temperaturer og begrænset regn. Vi elsker solen, men dens UV stråler nedbryder desværre også træfibrene på træfacader, -gavle, -terrasser, hegn osv. Det betyder, at træet mister sin naturlige fugtighed og tørrer fuldstændigt ud i denne ekstreme varme.

Træets udtørring kan få alvorlige konsekvenser idet træværket trækker sig sammen og der dannes revner i selve træet. Utætte samlinger og revnet træ kan give udfordringer i form af vandlommer, som på sigt resulterer i fugtskader og råd.

Krakelerer malingen på dit træværk?
Ubehandlet træ og træ behandlet med transparent træbeskyttelse er særligt udsatte for denne ekstreme varme og UV-stråling. Men også træværk malet med heldækkende træbeskyttelse er blevet kraftigt udfordret i år - særligt de mørke farver.
Måske har du opdaget krakeleringer på dit forholdsvis nymalede træværk? Det skyldes de ekstrem høje temperaturer. Temperaturer op i mod 90⁰C har ikke været unormalt på sortmalede overflader i år.

Ekstrem varme giver klistret harpiks
Høje temperaturer kan ud over krakeleringer også bevirke at harpiks trækker ud af træet og sætter sig som en klæbrig masse på overfladen. Klæbrig harpiks kan stort set ikke fjernes.

Hvordan får du harpiks væk?
I mindre omfang kan en klud vædet i sprit klare opgaven, men ved ekstreme forhold er den bedste metode simpelthen at vente indtil frosten kommer og ved hjælp af stålkardæsk, stålbørste eller spartel afrenses harpiksen som derved springer af.

Beskyt dit træværk inden det våde efteråret kommer 
Denne sommer har gjort det særdeles svært at vedligeholde dit træværk, da du ikke bør male under så høje temperaturer. Den ideelle temperatur til at male udendørs ligger mellem 15-25⁰C. Derfor er temperaturen perfekt i august og september måned - til at mætte dit ”tørstige” træværk, inden det fugtige efterår melder sin ankomst – på den måde sikrer du optimal beskyttelse og derved holdbarhed på dit træværk.

Se filmen, hvor du får gode råd og vejledning til hvordan du bedst muligt klargør dit træværk, inden du beskytter med træbeskyttelse. Så kan det våde efterår bare komme an!


I STARK kan du købe GORI til ethvert behov, og få rådgivning når du skal igang med at træbeskytte.