…

Er du sikret mod hackere?

Opdateret februar 2020 

En af de største trusler mod dit firmas IT-sikkerhed er dig og dine kolleger, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. Derfor giver vi dig her en række tips til sikker IT-adfærd, så du minimerer risikoen for dyre sikkerhedsbrud.    

Undersøgelser viser, at en ud af fire danske små og mellemstore virksomheder har et utilstrækkeligt IT-sikkerhedsniveau. Og selvom man som virksomhed mener, man er helgarderet mod cybertrusler, finder it-kriminelle løbende nye sikkerhedshuller i systemerne. Når der sker et brud på IT-sikkerheden, kan det have vidtrækkende konsekvenser for den enkelte virksomhed og dens medarbejdere. 

Erhvervsstyrelsen vurderer, at medarbejderne spiller en afgørende rolle i forhold til IT-sikkerheden i de små og mellemstore virksomheder. Medarbejderne kan skabe en sikkerhedstrussel på grund af uhensigtsmæssig IT-adfærd. Og her hjælper antivirus og firewall ikke. På den måde kan virksomhedens IT-sikkerhedsniveau højnes markant, hvis medarbejderne via viden og træning bliver i stand til at identificere et IT-sikkerhedsbrud.

Vi giver dig derfor tre effektive fif, så du minimerer risikoen for dyre sikkerhedsbrud og hackerangreb i dit byggefirma.

Sådan håndterer du mails

Først og fremmest skal du være kritisk over for de mails, du modtager, også selv om de ser helt almindelige ud og tilsyneladende kommer fra én, du kender.

”Hackere kan i dag sende dig mails, så det ser ud som om, at din kollega er afsender. Og det stiller store krav til din kritiske sans. Så tvivl gerne noget mere på dig selv og dine evner til at gennemskue rigtigt og forkert. Og er du usikker på indholdet – så lad være med at klikke,” skriver Erhvervsstyrelsen.

Er du i tvivl om mailens afsender, kan du fx ringe til den afsender, der står, eller skrive tilbage til afsenderen og spørge om noget, som kun vedkommende selv vil kunne svare på.

Sådan vælger du passwords

Derudover anbefaler Erhvervsstyrelsen, at du er ekstra påpasselig med at vælge gode passwords og sørger for, at det ikke er det samme gamle password, du bruger alle steder, år efter år.

”Skift dit kodeord ofte, og gør det så kompliceret, at kun du kan huske det,” lyder det fra Erhvervsstyrelsen.

Herfra anbefaler man, at du eksempelvis indfører en fast dag hvert kvartal, hvor du skifter dit password til nyt. Her gælder det om at vælge noget andet end din egen fødselsdag, dine børns navne eller dit eget efternavn, så det bliver så svært som muligt at gætte.

Sådan håndterer du de følsomme oplysninger

CPR-numre, regnskabstal, kreditinfo og lignende følsomme oplysninger skal opbevares og administreres med ekstra fokus på sikkerheden. Erhvervsstyrelsen anbefaler derfor, at du opbevarer dem på en krypteret harddisk eller i en aflåst skrivebordsskuffe, hvor kun de relevante personer har adgang.

Husk også, at der er kommet nye, skrappe regler for, hvordan du håndterer og opbevarer persondata i virksomheden.

Du kan læse meget mere om IT-sikkerhed og gode IT-vaner på Erhvervsstyrelsens hjemmeside. Her kan du ligeledes downloade et samlet IT-kit, så dit byggefirma bliver endnu bedre rustet til at minimere risikoen for sikkerhedsbrud og dyre hackerangreb.