…

Sådan mander du stærkt op i første hug

Opdateret februar 2020 

Kom bedst muligt fra start, når du ansætter nye folk eller genansætter op til sommerhalvåret. Vi giver dig fem tips til ansættelse fra Dansk Håndværk. Så øger du chancen for at få de rette folk ind i første hug. 

Forår betyder øget byggeaktivitet, og mange håndværksmestre skal ud og genansætte eller hyre nye folk ind for at blive klar til sommerhalvåret. Er du én af dem? Så får du her fem hurtige fif til gode ansættelser fra erhvervsorganisationen Dansk Håndværk.

På den måde mindsker du risikoen for skuffelser og øger chancen for at kunne stille op i stærkeste opstilling både på byggepladsen og ude hos boligejeren.

Tjek referencer og anbefalinger

Når du ringer til ansøgerens tidligere arbejdsgiver og hører om personens stærke og svage sider, mindsker du risikoen for at ansætte en medarbejder, der ikke passer ind i dit firma. Samtidig øger gode referencer chancen for, at du kan have tillid til, at personen faktisk kan bidrage med det, som du skal bruge.

Hold fast på de gode medarbejdere

Overvej, hvad du kan gøre for at holde på de gode medarbejdere, så du ikke risikerer, at de smutter over til konkurrenten. Er det et spørgsmål om løn? Eller spiller andre forhold også ind – fx gode arbejdsforhold, trivsel blandt kollegerne, gensidig fleksibilitet og tryghed i ansættelsen? Også tilbud om efteruddannelse kan være en faktor, der giver medarbejderne arbejdsglæde og gør, at de gerne vil fortsætte i firmaet.

Tænk på din dygtige lærling som din kommende svend

De små firmaer uddanner som regel de unge, mens de store ofte først ansætter de unge, efter de er udlært. Det kan derfor være en idé at køre lærlingen i stilling og på den måde undgå, at du mister gode kræfter i firmaet. Tal med lærlingen om mulighederne i god tid, før vedkommende overvejer sin fremtid efter endt læreperiode.

Prioritér god ledelse

Som leder skal du være et forbillede for medarbejderne, og god ledelse kan både være med til at øge arbejdsglæden og forbedre resultaterne. Husk at tage højde for, at medarbejderne har forskellige behov, samt at den nye generation af unge har andre forventninger og krav end de tidligere. De er eksempelvis ofte meget selvstændige og ønsker i større grad at bestemme og have indflydelse.

Ligger dit firma i et udkantsområde?

Hvis dit firma ligger i områderne uden for de store byer, kan det være en udfordring at skaffe dygtige unge folk, der ønsker at blive i området. Derfor gælder det om at slå endnu stærkere på firmaets fordele, når du skal rekruttere – fx det gode arbejdsklima, fleksibiliteten, trivslen og de gode arbejdsforhold.  Husk også, at lønnen uden for byerne typisk strækker længere, da leveomkostningerne ofte er lavere.

Når du har fundet den rigtige medarbejder, så læs her, hvordan du overholder regler ved nyansættelser