…

Top 5: Verdens stærkeste træbyggerier

Opdateret februar 2020 

Har du også høje ambitioner for dit næste byggeri med træ? Vi giver dig lidt professionel inspiration med en hurtig top 5 over verdens mest spektakulære trækonstruktioner. 

Trækonstruktioner hører til byggeriets helt grundlæggende discipliner. Men hvor spektakulært kan det blive, og hvor vildt kan du bygge professionelt med træ som dit primære materiale?

Her får du lidt hurtig inspiration:  

…

1. Metropol Parasol (Sevilla, Spanien)

Verdens måske største træbyggeri stod færdigt i 2011 og består af ca. 3400 træ-enkeltdele, der er sat sammen til en 28 m høj konstruktion på Sevillas centrale Plaza de la Encarnación. Trædelene er alle skåret millimeterpræcist ud med CNC-robotter, men de ca. 35.000 huller til lim i samlingerne blev faktisk boret ud i hånden.

Projektet er tegnet af det tyske arkitektfirma J. MAYER H. med Arup Berlin & Madrid som rådgivende ingeniører. 

…

2. Brock Commons Tallwood (British Columbia, Canada)

Verdens højeste træbygning slog dørene op i juli i år til 18 etagers studenterboliger. Den har en højde på 53 m og er opført med bærende konstruktion af krydslamineret tømmer (CLT) og limet lamineret træ (GLULAM).

Du kan se meget mere om konstruktionen af råhuset og byggeprocessen på hjemmesiden for Acton Ostry Architects Inc., der har tegnet byggeriet. 

…

3. Moholt 50/50 – Timber Towers (Trondheim, Norge)

Projektet fik i 2016 en af arkitekturverdenens mest prestigefulde priser (WAN Award) for årets bedste trækonstruktion. Det er Skandinaviens højeste træbyggeri og består af fem 28 meter høje bygninger, der tilsammen rummer mere end 6500 kubikmeter krydslamineret tømmer (CLT) i de bærende konstruktioner. Ligesom Brock Commons Tallwood er byggeriet opført som studenterboliger.

Projektet er tegnet af Masu Planning og MDH Arkitekter SA. 

…

4. Tamedia Headquarter (Zürich, Schweiz)

Projektet benytter en bærende skeletkonstruktion af CNC-udskårne træelementer (i alt over 2000 kubikmeter), der er sat sammen uden stålforstærkninger. Ud over træ består bygningen, der rejser sig 7 etager over jorden, hovedsageligt af glas, og den er opført i udelukkende genanvendelige materialer.

Den stod færdig i 2013 og er tegnet af Shigeru Ban Architects. 

…

5. Sunny-Hills (Tokyo, Japan)

Facaden er udformet som en bambuskurv i tre etager og lavet i hånden med den gamle japanske teknik Jigoku-Gumi , hvor præcist udskårne træstykker ’flettes’ sammen og på den måde ’låser’ hinanden fast. Det giver stor styrke både vandret og lodret, og Jigoku-Gumi-konstruktioner hævdes at være stort set umulige at skille ad igen, når de først er blevet samlet.

Facadeprojektet er designet af Kengo Kuma Architects for den populære taiwanesiske franchise Sunny-Hills i en forstad til Tokyo.

STARK hjælper dig med træbyggeriet

Hos STARK over hele landet finder du altid et omfattende kvalitetsudvalg af professionelle træmaterialer til din opgave. Vi står også altid klar med rådgivning om de rette materialekombinationer, så du får den optimale start på opgaven og kommer sikkert i mål til tiden. Samt de mange forretningsmuligheder for dig ved at bygge med certificeret træ fra STARK. 

Vidste du i øvrigt, at STARK er Danmarks første trælastkæde med både FSC- og PEFC-certificering i samtlige forretninger? Du kan læse mere om vores FSC-certificering her og vores PEFC-certificering her