…

Hvordan vælger du dør? – få eksperternes råd

Hvad lægger du vægt på, når du vælger ny dør til huset? Skal den være flot, sikker eller nem at montere? Arkitekt Kristian Reinberg Simonsen, en af STARKs sikkerhedseksperter og tømrer- og snedkermester Klaus Lebæk giver dig råd med på vejen.

Arkitekten
"En dør, der passer perfekt til nybyggede villaer og til ældre muremestervillaer kunne være en massiv og stilren trædør, der kræver et massivt murværk at spille op imod. Den ville stå flot til aluvinduer, men er alsidig og passer godt til det meste andet," forklarer arkitekt Kristian Reinberg Simonsen.

Vælger du en mere moderne dør, fungerer den bedst, hvis resten af huset matcher – f.eks. skal vinduerne være i samme materiale og helst samme sort, hvis vi taler om træ.

Sikkerhedseksperten
"En god tung dør med 3-punktslås, og mulighed for tilkøb af ekstra lås med nøgle til begge sidder, giver høj sikkerhed," fortæller sikkerhedseksperten fra STARK.

Hvis du ikke er sikker på, hvad dit behov er, kan du vælge en dør med opgraderingmuligheder. En dør, der har en ’blå’ skafo-godkendelse, betyder, at den tager mellem 7 og 10 minutter at bryde op. Der er mulighed for at opgradere til den bedste skafo-godkendelse ’rød’, der betyder, at det kræver mere end 10 minutter at bryde den op, ligesom du kan tilkøbe en ekstra lås.

"En dør med vinduer er jo per definition mindre sikker end en massiv dør. Men med tilkøbsmuligheder kan du alligevel ende med at få alt, hvad der skal til for at gøre hjemmet trygt," uddyber STARKs sikkerhedsekspert.

Du kan altså overveje om 3-punktslås, sikkerhedspaskvil, fuldlimede ruder, lamineret sikkerhedsglas eller en bagkantsliste, der beskytter mod oversavede hængsler er muligheder, der vil sikre dit hjem endnu bedre. Kom ind til STARK og få gode råd om sikkerhed i dit nærområde.

Tømrer- og snedkermesteren

"Døre er egentlig ikke mere eller mindre svære at sætte i – normalt. For der skal altid gøres det samme. Men for en privatperson med overordnet styr på, hvordan man monterer en dør kunne det være en god idé at vælge en dør, hvor man trods alt kan justere hængslerne lidt, hvis man ikke har ramt helt rigtigt fra starten," udtaler Klaus Lebæk.

Vælger du en massiv og meget tung dør anbefales det, at du får en håndværker til at hjælpe med opsætningen. Når der er tale om en tung dør, er det nemlig vigtigt at den sættes helt rigtigt første gang.