…

Lækre detaljer gav et overraskende løft

En gammel bungalow fra 1940 med fladt tag og 85 kvadratmeter i gulvplan plus kælder. Det var lige, hvad Søren Skyum og hans familie havde ledt efter, da de i 2014 overtog ejendommen i Søborg lidt uden for København. 85 kvadratmeter er dog ikke meget til to voksne og to børn, så små to år senere besluttede familien at opføre en tilbygning. Resultatet blev fuld af overraskelser, takket være et positivt samarbejde med en tegnestue i Odense. 

 

Revisor-power: Hvem sagde kontorfingre?

Søren Skyum har flere gange prøvet at flytte mure og sætte nye døre i sit hjem, men at opføre en hel tilbygning på 60 kvadratmeter på egen hånd følte den universitetsuddannede revisor alligevel ville være at spænde buen for hårdt.

Ved at søge på nettet fandt han helt tilfældigt frem til en tegnestue i Odense, som gav 40 procent rabat på projekttegninger og myndighedsgodkendelse, hvis man var medlem af STARK Selvbyg. I dag er han lykkelig for, at han blev opmærksom på servicen, for den har ikke kun sparet ham for dyrebare fejl og penge, men også flyttet boligen i en helt ny retning. 

- Samarbejdet med tegnestuen har betydet, at vi har fået meget bedre løsninger. Han kom med sine ideer, og han kunne tegne dem ind i projektet. Et godt eksempel er ovenlysvinduerne. Vi ville have, at der sad to med mellemrum, men han foreslog fire på stribe, hvilket har skabt en meget større effekt. Det har virkelig hævet niveauet og skabt en meget lækrere oplevelse, siger Søren Skyum. 

Selvom der står revisor på visitkortet, er Søren Skyum ikke bange for at få splinter i fingrene. Selv anslår han, at han har stået for 50 procent af arbejdet. Resten har han fået hjælp til af håndværkere.

- Jeg var ham, der bar plader ind. Og når tømreren havde sat det første bræt, satte jeg de næste op. Jeg var lærlingen i projektet, siger Søren Skyum. 

Hele projektet tog otte måneder, og det har til tider været en prøvelse for familien, der har måttet leve med støv og larm. Derfor er bygherren ekstra glad for, han inddrog håndværkerne i projektet, for dermed fulgte også faste deadlines for de forskellige dele. Hvis det bare havde være ham selv, der byggede, kunne projektet nemt have trukket endnu længere ud. 

Operadesign og detaljer i mahogni 

De fire ovenlysvinduer er et meget synligt højdepunkt i det store køkkenalrum, som optager en væsentlig del af pladsen i den nye tilbygning. Men det var ikke de eneste ideer, bygherren kunne tage med sig fra tegnestuen i Odense. 

- Vi fik blandt andet lavet et stort udhæng på halvanden meter. Som en af naboerne siger, så ligner det operaen i København, og det er jo ikke den værste bedømmelse. Det betyder, at noget af terrassen altid er tør, og at vi kan lade sko stå ude. For det andet giver det en ekstra dimension til tilbygningen – jeg bryder mig ikke så meget om, hvis det bare er en firkantet kasse, siger Søren Skyum. 

En anden detalje er en seks meter lange mahognifoldedør, som åbner op ud til haven fra køkkenet, og en brændeovn, der udover billig opvarmning hjælper med at bryde formen på det store rum. Det er den slags ideer, der for Søren Skyum gør slutresultatet ekstra attraktivt, og som man har svært ved selv at udtænke, hvis man ikke har prøvet det før. 

Builders Advice: 3 tips til medbyggeren

  • Få professionel hjælp helt fra start: Der er mange ting, som bliver bestemt i den allerførste del af planlægning, og som du ikke kan lave om senere. Brug derfor de midler, der skal til på professionel rådgivning helt fra begyndelsen – også selvom, det koster.
  • Lav en buffer til de sjove ting: Byggeprojekter har det med at blive dyrere end ventet, og så er det ofte de lækre løsninger, der ryger ud. Sørg for at have en økonomisk buffer, så du også får råd til prikken over i’et.
  • Lav en familiekontrakt: Tålmodighed er en dyd, når man bygger i den her skala, og det er vigtigt, at alle i familien accepterer vilkårene. Det betyder også, at tingene skal gøres færdige til en aftalt tid, og at du ikke bør fedte med detaljerne alt for længe.

Fakta om projektet:

  • Opførsel af en 60 m2 tilbygning med køkkenalrum, badeværelse, viktualierum og soveværelse.
  • Samlet byggetid, ca. otte måneder inklusive udarbejdelse af tegningsmateriale og myndighedsgodkendelse.
  • Opført i samarbejde med tegnestuen Byggetilladelsen.dk, der giver 40 procent rabat til medlemmer af STARK selvbyg.