…

Balkon, fem meter højt vinduesparti og søudsigt – jo, det er et rækkehus!

Man kan nå langt med en skrap tømrer og et godt naboskab. Spørg bare Torben Schwartzlose fra Silkeborg. Som en ud af kun seks private ejere i et område med almennyttigt boligbyggeri har han et enderækkehus fem minutters gang fra Papirfabrikken – Silkeborgs nye kulturcentrum. Her er Torben sammen med en tømrermester i færd med at omskabeBoliet almindeligt rækkehus til en ualmindelig bolig med mere plads, lys og udsigt.

Idé

Lille ejerbolig i almennyttigt kvarter
En kort spadseretur fra Silkeborgs centrum med turbådene, museet og Papirfabrikken er der ved at blive skabt et usædvanligt rækkehus. Huset er et enderækkehus og ligger højt ikke langt fra Silkeborg Langsø. Rækkehuset er eneste ejerbolig i et almennyttigt boligkvarter og ejes af Asta Rold og Torben Schwartzlose. Sammen har de sat sig for at skabe et rækkehus i en klasse for sig.

Plads, lys og udsigt

”Vi gik og tænkte lidt over tingene. Især over manglen på plads. Vi har jo tre børnebørn, og de fylder selvfølgelig godt, når de er på besøg. Derudover kunne vi godt tænke os at få mere lys ind og udnytte muligheden for at få en bedre udsigt. Det slog mig lige pludselig, at vi ville kunne se ned til søen, hvis vi byggede en ekstra etage med soveværelse og altan oven på vores nuværende hus”, fortæller Torben.

Udvidelse på eksisterende tag
Sammen med arkitekt Jens Jørgen Nielsen fik Asta og Torben konkretiseret deres tanker og idéer. De fandt frem til en utraditionel løsning i form af en udvidelse på det eksisterende tag. Det ville bl.a. indebære, at halvdelen af rækkehusets loft skulle fjernes til fordel for en balkon, en trappe og store vinduespartier med ekstra lysindfald.

Høje, brede vinduer
”Arkitekten anbefalede os at kigge på lignende byggerier her i byen. Og da vi havde set det, blev vi bekræftet i, hvor en god en løsning det ville være for os. Derefter blev vi enige om at fjerne loftet over køkkenet og erstatte det med 5 m høje og 4,50 m brede vinduer samt en balkon. På den måde ville vi både få mere plads og mulighed for at nyde udsigten”, fortæller Torben. Sammen med Asta driver han DANHOSTEL i Silkeborg og har derfor haft mulighed for at afspadsere og gøre noget ved rækkehuset i de knap så travle efterårs- og vintermåneder.
…
…

Udførelse

Forhørte sig hos kommune og naboer
Der blev selvfølgelig udarbejdet tegninger og søgt om byggetilladelse hos kommunen. Godkendelsen kom i løbet af en uge. Som Torben siger: ”Der var ingen servitutter eller restriktioner ud over det almindelige byggereglement. Alligevel er det lidt af en ombygning, vi har gang i. Ude fra gaden er der ikke så meget at se. Men kommer man om i haven, kan man godt se, der er sket noget, selvom vi slet ikke er færdige endnu”.

Tømrermester på timebasis
Torben er ikke selv håndværker, men har tidligere snust til tømrerfaget. Før han indledte byggeriet, lavede han derfor en aftale med en lokal tømrermester for at få faglig bistand i byggeprocessen. ”Jeg kontaktede tømrermester Ib Kjærgaard og aftalte at købe hans assistance på timebasis. Vi har i næsten hele perioden haft en almindelig arbejdsdag sammen, hvor vi har hjulpet og inspireret hinanden og fundet på mange kreative løsninger. Det er nødvendigt, når man ombygger et ”gammelt” 70’er hus og samtidig ændrer på så væsentlig en ting som tagkonstruktionen”, understreger Torben, som undervejs også har fået hjælp af ingeniør Aage Jensen.

Nyttig hjælp fra naboer
Men det er ikke kun håndværkere, der har hjulpet til. ”Gennem forløbet er flere af vores naboer kommet forbi og har givet en hånd med. For eksempel da gitterspærene blev fjernet, og den nye kiprem skulle på plads. Det samme gjaldt jernbjælken, der holder balkonen. Hvad oprydning angår, så har et familiemedlem, der bor i et af de andre rækkehuse, været en uvurderlig hjælp. Materialer og rådgivning har SelvByg teamet hos STARK, Silkeborg hjulpet med.

Soveværelse med sol og søudsigt
Lige nu ser Asta og Torben især frem til at bruge balkonen. ”Løsningen med trappen op langs væggen til værelserne ovenpå er perfekt. Vi glæder os til at sidde og nyde solopgange og –nedgange mod nordøst Og så er det heller ikke så dårligt, at man kan gå direkte fra soveværelset ud på balkonen”, fastslår Torben.

…
…

Opfølgning

4 hurtige til Torben Schwartzlose:

Hvad har været den største udfordring?
”Vintervejret har gjort det svært at lave noget på taget, og det har selvfølgelig sinket processen lidt. Men det var også noget af en opgave at få den 10 meter store stålbjælke og de over 200 kg tunge vinduesglas styret på plads. Men også her var naboerne en stor hjælp, så vi fik det hele klaret”.

Hvad er du mest stolt af i forbindelse med byggeriet?
”Samarbejdet med tømrermester Ib Kjærgaard har været en god oplevelse. Vi supplerer hinanden godt og har arbejdet fuldstændig gnidningsløst sammen. I det hele taget vil jeg sige, at selvbyg kombineret med en dygtig håndværker er noget nær en perfekt konstellation”.

Hvad er dit bedste råd til andre med samme planer?
”Ta’ ud og se, hvad andre har lavet – det giver inspiration og åbner øjnene for, hvad der kan lade sig gøre”.

Hvad er næste projekt?
”Vi skal lige være færdige, før jeg begynder at tænke på det. Som selvbygger skal man ikke gå for højt op i tidspunkter, hvilket tit indebærer, at jeg tager tre-fire timer ekstra, når ”mester” er sendt hjem Jeg tager byggeriet her i mit eget tempo sammen med Ib. Men Asta mener godt nok, at vi skal være helt færdige inden sommer”.