Danmarks første DGNB-certificerede trælast

Fokus på miljøet er ikke bare et modefænomen. Det bliver i stigende grad et krav. Ikke mindst i byggeriet, hvor vi kan hente store gevinster ved at bygge mere miljøvenligt.

For tre år siden besluttede STARK at være på forkant med den udviklingen som leverandør til professionelle håndværkere og entreprenører. Et stort skridt på rejsen tog vi, da vi 4. februar 2020 slog dørene op til Danmarks første DGNB-certificerede trælast i Hørsholm.

DGNB-certificeret betyder, at den er bygget i materialer, der har et mindre miljø- og klimaaftryk. Samtidig giver den vores kunder og medarbejdere et sundt indeklima.

Miljøvenlige varer på hylderne

I forretningen bugner hylderne af Danmarks største udvalg af miljøcertificerede byggematerialer og produkter. Sortimentet af savet træ er fx certificeret under FSC®- og PEFC-ordningerne.

Certificeret træ garanterer, at træ, der fældes, erstattes af nyt. Det sikrer det også en fremtidig forsyning af træ.

"På den måde er vores trælast i Hørsholm indbegrebet af vores ønske om at gøre det nemmere for håndværkerne at bygge med fokus på et bedre miljø. Det ser vi som én af vores fornemste opgaver", siger Britta K. Stenholt, adm. direktør for STARK Danmark.

Stigende ønske om grønnere byggeri

Vores fokus på øget bæredygtighed er baseret på håndværkernes egne ønsker. I vores bæredygtighedsundersøgelse fra 2019 siger 60 procent af kunderne, at de ser bæredygtighed i byggeriet som en fordel. 43 procent tænker bæredygtighed, når de køber materialer. Men 65 procent. mangler viden om bæredygtige alternativer.

Det er her, at vi kommer ind i billedet. Ikke mindst med vores forretning i Hørsholm:

"Alle vores 25 medarbejdere er uddannet til at rådgive vores kunder om byggeri med fokus på miljøet. Tilsammen besidder medarbejderne en særdeles bred vifte af viden og kompetencer, som vi glæder os til at tilbyde kunderne", sagde Jonathan Bisgaard, direktør for STARK Hørsholm, i forbindelse med åbningen.

"Der er i dag et stigende ønske om bæredygtighed generelt. Derfor kan timingen med at åbne Danmarks første DGNB-certificerede trælast ikke være bedre. Det er fedt at være en del af bevægelsen mod større klimabevidsthed, for jeg er ikke i tvivl om, at det også giver STARK en fordel. Vi er simpelthen på forkant med udviklingen".

Facts om STARK Hørsholm

  • Bygget med henblik på DGNB-certificering, der er den mest udbredte standard for certificeret byggeri i Danmark.
  • DGNB certificerer byggerier ud fra en helhedsvurdering baseret på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed.
  • Konkret er der benyttet FSC og PEFC-certificeret træ samt andre miljømærkede produkter til byggeriet. Det sikrer et sundt indeklima for kunder og medarbejdere.
  • Kloaksystemet er klar til fremtidens større regnmængder, og bygningerne er indrettet fleksibelt, så funktionen kan ændres med mindst mulige klimaaftryk.
  • STARK Hørsholm er på 10.000 m2 i alt, heraf 5.000 m2 under tag med butik på 1.300 m2.
  • Elektroniske hyldeforkanter viser ikke kun priser men angiver også certificerede produkter.
  • Danmarks største udvalg af certificerede produkter og materialer.
  • Indretningen har fokus på genbrug og genanvendelse. Fx er alle møbler lavet af genbrugsplast, mens alle låger i caféen er fremstillet af gamle Cola-plasticflasker.

 

Udgivet september 2020, opdateret maj 2022