STARK satser på el-lastbiler til distribution i København

STARK vil være med til at forbedre klimaet og luftkvaliteten. Fremover kører byggecenterkædens lastbiler derfor på emissionsfri el eller HVO-diesel, når de bringer byggematerialer ud til københavnske håndværkere og byggepladser.

Ned med CO2-udslippet og op med luftkvaliteten. Det er målet for STARK, der nu er begyndt at bruge lastbiler, der kører på HVO-diesel til at bringe byggematerialer ud til håndværkere og byggepladser i København.

Samtidig har byggemarkedskæden, der er Danmarks største distributør af byggematerialer, bestilt landets første elektriske lastbil med 20 tonsmeter kran, der kan levere varer helt uden emissioner.

Hjælper håndværkere med at vinde udbud

Og det er kun begyndelsen; på sigt skal en større del af STARKs flåde af lastbiler køre på el.

”STARK arbejder hele tiden på at gøre byggeriet grønnere. Her er det oplagt at gøre transporten af tonstunge byggematerialer mere miljøvenlig. Samtidig kan vi imødekomme stigende miljøkrav fra bygherrer som f.eks. Københavns Kommune, der vil gøre deres byggepladser emissionsfrie. På den måde hjælper vi også vores kunder med at leve op til kravene, og det kan blive en klar fordel for håndværkerne, når de skal vinde udbud,” siger logistikdirektør i STARK Jan Breinholt.

Den udmelding glæder Københavns Kommune, der er en af Danmarks største bygherrer.

”Københavns Kommune ønsker at gå forrest, når det gælder om at nedbringe CO2 i byggeriet. Vi har sat en række miljøvenlige initiativer i søen, hvor vi bl.a. arbejder hen imod at gøre kommunens byggepladser emissionsfrie. Vi er rigtig tilfredse med, at vores samarbejdspartnere og leverandører tager den grønne tråd op”, siger Kasper Graa Wulff, chef for Byggeri København i Københavns Kommune.

El-lastbiler til nærdistribution

Mens elektriske personbiler vinder hastigt frem, er der stadig langt mellem de elektriske lastbiler. Og kravet om, at STARKs lastbiler skal have en stor kran, der er nødvendig for at læsse materialer af på byggepladser, har vist sig at være en udfordring.

”Der findes meget få elektriske lastbiler med kran, bl.a. fordi en stor kran vejer meget og bruger ekstra strøm. Vores bliver faktisk den første af sin slags i Danmark, når den er færdigbygget og klar til at køre på den anden side af sommerferien,” forklarer Brian Patzlaff, logistikchef og ansvarlig for STARKs flåde på flere end 200 lastbiler.

En elektrisk lastbil er cirka tre gange så dyr som en diesel-lastbil og kører omkring 200 km på en opladning. Derfor er elektriske lastbiler bedst egnet til nærdistribution i byerne.

”I en by som København giver elektriske lastbiler rigtig god mening. Her kan vi levere byggematerialer over hele byen uden emissioner og støj. Det er en udvikling, som STARK gerne vil være pionerer for, fordi det er endnu et skridt på vej mod mere et grønnere byggeri,” siger logistikdirektør Jan Breinholt.

Reducerer CO2 med 90 pct.

Samtidig med at STARK har bestilt den første af flere elektriske lastbiler, er byggemarkedskæden gået over til at benytte HVO-diesel i de standard-lastbiler, der benyttes til distribution i indre København.

Brug af HVO-diesel reducerer CO2-udledningen med 90 procent under kørslen. Samtidig mindskes udslippet af partikler ved kørsel med en tredjedel sammenlignet med traditionel dieselolie.

HVO-diesel kaldes også for 2. generation biodiesel, fordi det er baseret på affald fra eksempelvis slagterier i stedet for afgrøder. HVO-diesel kan benyttes i de fleste dieselmotorer, og det er netop, hvad STARK gør i deres flåde af lastbiler, der betjener København.

”Brug af HVO-diesel er en hurtig og effektiv måde at være med til at løse CO2-udfordringen på. Som en stor distributør vil vi gerne være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, og gerne så hurtigt som muligt. På sigt kommer vi dog til at satse endnu mere på elektriske lastbiler, der er den optimale løsning for miljøet,” siger logistikchef Brian Patzlaff.

Fakta om elektrisk lastbil

  • DAF CF Electric, tre aksler, totalvægt 28 ton.
  • Første af sin slags i Danmark med hydraulisk og eldrevet 20 tonsmeter kran.
  • Motor med trækkraft på 2.000 Nm, batteri på 350 kWh og rækkevidde op til 220 km.

Fakta om HVO-diesel

  • Fremstilles af fossilfrie råmaterialer som vegetabilske olier, animalske fedtstoffer og fiske- og slagteriaffald fra fødevareindustrien.
  • Reducerer CO2-udledning med 90 pct. og partikler med 33 pct.
  • Koster ca. dobbelt så meget som almindelig dieselolie.

Læs mere om STARKs initiativer inden for miljøvenligt byggeri her.

 


Februar 2021