Bæredygtigt træ i øjenhøjde ved Spejdernes Lejr

- Støvlen er noget meget unikt. Det er første gang, at spejderne sætter et varigt spor i lokal området på denne måde. Støvlen bliver ikke kun et vartegn, men også symbol på det potentiale der er, når det frivillige og de offentlige og private sektorer i fællesskab arbejder sammen.
Richard Engelholm, lejrchef.

Med 37.000 danske og internationale spejdere fra 43 lande var Spejdernes Lejr 2017 Danmarks største spejderlejr. Lejren var arrangeret af de fem danske spejderkorps: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig og blev afholdt ni dage i juli 2017 ved Sønderborg.

Temaet for lejeren var ”Vi sætter spor” – i os selv, i hinanden og i omverdenen. Et af de spor lejren gerne ville sætte i børnene og de unge, var modet til at turde eksperimentere med gode idéer, bygge op, dekonstruere og bygge op igen.

STARK Fonden støttede med donation til to aktiviteter og desuden en STARK lejrbutik. Den første er et permanent vartegn i form af en vandrestøvle, der fungerer som udkigstårn, grillhytte og madpakkehus, som 25 frivillige spejdere byggede inden lejrens åbning, og derved satte et meget synligt spor i Sønderborg og Kær Vestermark. 

Den anden del af donationen støttede den overordnede tanke at gøre børnene begejstrede over at prøve opfindelser og byggeeksperimenter af selv. Denne mission lykkedes med en såkaldt Kædereaktionsmaskine, der blev gennemført i samarbejde med DR og programserien Nørd, der desuden afholdt et stort show med programmets værter, ligeledes med støtte fra Fonden. 

På lejren blev der desuden arrangeret en række aktiviteter for at få spejderne til at tænke bæredygtigt. Formålet var at sætte fokus på, hvordan spejderne fortsat kan passe på naturen, og hvordan de ved at købe FSC-mærkede produkter gør en forskel for klimaet og bæredygtigheden. 

STARKs lejrbutik, som var åben under hele spejderlejren, hvor deltagerne kunne forsyne sig med alt fra FSC-certificerede rafter og pæle til værktøj og andet udstyr.

"Vi prøvede at gå i en anden retning end bare at tænke pris, så vi kunne tilbyde mere end blot træleverancer. Så kom ideen om at lave en fysisk butik på lejren og nogle spændende træaktiviteter for spejderne i løbet af ugen. Samarbejdet med FSC Danmark om bæredygtigt træ lå lige til højre benet, da det er en del at vores DNA at tilbyde vores kunder bæredygtigt certificeret træ," udtaler Dennis Rosengren Skjøth, direktør i STARK i Sønderborg. 

STARK blev valgt som leverandør til Spejdernes Lejr på grund af kædens store sortiment og omfattende erfaring med certificerede byggematerialer. 

…
…