…

Facts om indbrud og tyveri på byggepladsen

STARK har undersøgt omfanget af indbrud og tyverier på byggepladserne, og resultatet er ikke til at tage fejl af: Omkring halvdelen (49 pct.) af håndværkerne har oplevet indbrud og tyverier på deres byggepladser inden for det seneste år.

Forsinkelserne er det værste
En af dem er entrepriseleder Michael Norrmann fra entreprenørfirmaet BO-HUS i Nykøbing Falster. Trods forsvarlig aflåsning lykkedes det for tyvene at slippe af sted med værdier for mange tusinde kroner.

”Når du som byggeleder kommer ud om morgenen og pludselig ser 10 mand stå uden værktøj og materialer, så er det altså rimelig trist. En ting er, at materialer og værktøj selvfølgelig skal erstattes, men det værste er forsinkelserne, der skal indhentes. Der går jo nemt en halv dag, før vi kan komme i gang med arbejdet igen,” fortæller han.

Hver fjerde mangler sikringsløsninger
STARKs undersøgelse viser, at 24 pct. af dem, som har oplevet indbrud eller tyverier fra deres byggepladser, ikke havde foretaget nogen form for sikring. Billedet genkendes hos G4S, som er et af Danmarks største sikkerhedsfirmaer og bl.a. leverer sikringsløsninger til byggepladser.

”På de større byggepladser bliver der gjort noget ud af at etablere et vist sikringsniveau, men generelt er sikringsniveauet i byggebranchen ret svingende,” siger sikringschef Claus Blaksted fra sikringsteknisk afdeling hos G4S på baggrund af STARKs undersøgelse.

Sådan tyverisikrer du byggepladsen effektivt 

Du kan mindske risikoen for, at din byggeplads bliver tyvens næste mål, hvis du sørger for at sikre dig rigtigt på forhånd. STARKs sikkerhedschef Jan Lindegaard har disse 3 tips til, hvad du kan gøre, så du effektivt kommer tyven i forkøbet: 

1. Kombinér mekanisk og elektronisk sikring ”Det, der stopper tyven effektivt, er god mekanisk sikring. Du bør installere låse, der ikke kan overskæres, og hegnet omkring byggepladsen skal være besværligt at flytte, forcere og klippe op. Så gør du det svært for tyven at bryde ind,” forklarer Jan Lindegaard og fortsætter: 
”Låse og hegn kan du supplere med alarmer og overvågning. Du kan f.eks. montere chokdetektorer på indersiden af dine containere, så alarmen går i gang, så snart tyven begynder at banke. Du kan også montere alarmer på hegnet, som begynder at larme, hvis trådene klippes over, eller hegnet flyttes. Endelig kan du lave automatisk lystænding, så lyset tænder, så snart alarmen lyder. Så får overvågningen også bedre billeder af tyven.”

Hos STARK finder du alt, hvad du skal bruge for at sikre din byggeplads effektivt mod ubudne gæster. Kig forbi din lokale STARK og få hjælp til at stoppe tyven, så du undgår økonomiske tab og ødelagte arbejdsdage. 

2. Hold orden på byggepladsen     ”Når det roder på byggepladsen, forsvinder tingene lettere, og du får sværere ved at opdage svind og tyveri. Dit værktøj, udstyr og dine maskiner bør derfor lægges på plads, efter de er blevet brugt. Lås dem også forsvarligt inde, når du har fyraften. Så undgår du at friste tyven med dyre sager, der ligger og flyder,” siger Jan Lindegaard.  . 
3. Hav en tjekliste og kontrollér jævnligt ”Få en fast sikringstjekliste for din byggeplads, og gå den igennem hver dag. Kontrollér også jævnligt, at alarmer, overvågning, låse osv. fungerer, som de skal. Så slipper du for at bekymre dig, når du er kommet hjem,” forklarer Jan Lindegaard.
”På mange byggepladser går bekvemmelighed forud for sikring. Men det er ikke så bekvemt i længden, når udstyr og materialer forsvinder. Derfor skal du huske, at hvis sikringsløsningerne kan føles besværlige for dig, så er de mindst ligeså besværlige for tyven. Og så virker de efter hensigten,” afslutter Jan Lindegaard.

Fakta om STARKs undersøgelse
STARKs undersøgelse bygger på svar fra 530 professionelle kunder i STARKs Håndværkermail i maj 2015.

Af svarene fremgår det, at 49 pct. (261 stk.) har oplevet et eller flere byggepladsindbrud inden for det seneste år. Antallet af indbrud er uafhængigt af, hvor i landet byggepladsen befinder sig. Postnummeret har således ingen indvirkning på antallet af indbrud.

Der bliver primært stjålet værktøj og udstyr. Derudover stjæler tyvene som oftest flere ting.

Undersøgelsen viser, at tyveri på en byggeplads oftest medfører en nyanskaffelse af det stjålne (det gælder i 44 pct. af tilfældene). En fjerdedel oplever, at tyveri resulterer i forsinket arbejde.

Derudover viser undersøgelsen, at tyvene oftest (34 pct. af tilfældene) får adgang til byggepladsen grundet manglede adgangsbegrænsning (hegn m.m.), samt at byggepladser med en eller anden form for adgangsbegrænsning (hegn eller port) har op imod 35 pct. færre indbrud.

Endelig svarer 76 pct. af dem, der har oplevet indbrud, at de havde en form for sikring. Den hyppigste sikringsform er forsvarlige låse på døre (36 pct.). 24 pct. af de indbrudsramte havde ingen sikringsmæssige tiltag på byggepladsen.