Murermestertips til effektivt fugtstop på facaden

…

Kom bedst muligt fra start, når du udfører facadeisolering for at komme fugtproblemer til livs. Få 4 murermestertips, så du effektivt sætter en stopper for facadefugten.

Murermester Jesper Sandberg står til daglig i spidsen for Mester-Mureren ApS i Trige uden for Aarhus. Firmaets 5 mand udfører bl.a. mange facadeisoleringer for private boligejere og boligforeninger, som er blevet ramt af fugtskader. Her får du den erfarne murermesters tips til, hvordan du mest effektivt bekæmper den genstridige facadefugt:

Find roden til problemerne
Fugtskader på en facade kan stamme fra et utal af forskellige forhold. Nogle af de mest almindelige er utætheder ved bygningssoklen, utætte tagkonstruktioner samt facadepuds eller -mørtel, som ikke egner sig til det underlag, der er. Det vigtigste, du skal gøre, før du går i gang med at rette op på skaderne, er derfor at analysere situationen og identificere årsagen til fugten. Så får du det bedste udgangspunkt for at udføre professionelt facadearbejde, som holder i lang tid, fortæller Jesper Sandberg.  

Fiks fugtårsagen, før du genopretter facaden

Selv med de bedste materialer og det mest professionelle håndværk kan du ikke genoprette en fugtramt facade korrekt, hvis ikke årsagen til fugten først er blevet fikset. Du bør derfor altid råde husejeren til at få fugtproblemerne løst til bunds. Så undgår du også senere at få ørerne i maskinen, hvis fugtproblemerne fortsætter, forklarer Jesper Sandberg. 

Sørg for at rette underlaget rigtigt op
Det vigtigste, du skal sørge for, når du går i gang med facadegenopretningen, er at få lavet et godt underlag. Uanset om huset er beklædt med mursten eller beton, skal underlaget være fast, helt lige og kunne holde til at få sat skruer i, så du bl.a. kan montere isolering. Med et bæredygtigt underlag kommer du bedst fra start og undgår at skulle lave tingene om senere, understreger Jesper Sandberg.

Brug de rigtige materialer
Uanset hvilken facade du renoverer, er det afgørende, at du kun anvender materialer, som arbejder godt sammen. Tjek derfor altid, hvilke materialer der ’passer’ til opgaven, før du går i gang. Så er du sikker på at få et godt og professionelt resultat. Samtidig slipper du for at bruge ekstra tid på at få materialer, som ikke ’klikker’ med hinanden, til at makke ret, siger Jesper Sandberg.