…

Sådan laver du helt tætte dampspærrer

Utætte dampspærrer kan blive rigtigt dyrt i fugtskader og garantisager. Undgå at løbe ind i problemer med faglærer Johnny Lundgreens 3 tips til at bygge helt tæt.

For at overholde BR18-kravene til bygningens klimaskærm skal dampspærren være helt tæt. En utæt dampspærre giver risiko for fugtskader, som kan udvikle sig til skimmelsvamp. Desuden øger den energiforbruget til stor gene for husejeren. Du risikerer derfor at hænge på store ekstraudgifter på grund af bortfaldne garantier og krav om udbedring af skaderne. 

STARK giver dig her 3 effektive dampspærretips fra faglærer ved Roskilde Tekniske Skole, Johnny Lundgreen. Han efteruddanner bl.a. tømrere i dampspærrekonstruktioner. Så er du sikker på at få et helt tæt byggeri.

1. Brug systemer og undgå ’blandingsmisbrug’
”Jeg vil anbefale, at du holder dig til dampspærresystemer, når du tætner klimaskærmen. Mange håndværkere løber ind i problemer, fordi de shopper rundt i tilbuddene og blander folie, tape og tilbehør fra forskellige producenter,” siger Johnny Lundgreen og fortsætter:

”Den slags ’blandingsmisbrug' gør, at du ikke kan stole på materialernes egenskaber, for du har ingen sikkerhed for, hvordan de arbejder sammen. Samtidig risikerer du, at producentgarantierne bortfalder, så du selv står med hele regningen, når det går galt.” 

2. Vær opmærksom på detaljerne
”Når du arbejder med dampspærrer, er det vigtigt, at du har fokus på detaljerne. F.eks. skal der underlag på alle gennembrydninger, og tapen skal masseres ind for at få rigtigt fat. Ellers risikerer du, at der opstår utætheder. Derfor har det også stor betydning, at du følger producentens montagevejledning til dit dampspærresystem, så du slipper for ubehagelige overraskelser,” forklarer Johnny Lundgreen.

3. Hold dig løbende opdateret
”Det betaler sig for dig at holde dig ajour med, hvad der sker på dampspærreområdet. Der kommer løbende nye systemer til, som giver dig bedre muligheder for at lave god kvalitet endnu mere effektivt. Men kravene til dampspærrer ændrer sig også med jævne mellemrum, så du risikerer at bygge efter forældede regler, hvis du ikke følger med. Du kan bl.a. tage AMU-kurser i dampspærrer på landets tekniske skoler, så du altid er på forkant,” understreger Johnny Lundgreen. 

STARK hjælper dig med dampspærresystemerne
Hos din lokale STARK finder du altid et bredt kvalitetsudvalg af professionelle dampspærreløsninger. Vores specialister står også altid klar med professionel rådgivning om dine muligheder. Så kig forbi og hør mere om, hvordan vi sammen får dit byggeri godt i gang.