Tips til vinduesarbejde i højden

Med BAR-BA’s tips til effektiv og sikker håndtering af vinduer og facadeelementer på stilladset er du godt klædt på til facadearbejdet. Du minimerer tunge løft og mindsker risikoen for ulykker og spildtid.

Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg (BAR-BA) har udgivet en ny vejledning om sikker og effektiv håndtering af vinduer og glasfacader. Du får bl.a. en oversigt over de nyeste tekniske hjælpemidler, så du får lettere ved at lave montagearbejde i højden. Nedenfor kan du læse BAR-BA’s hurtige tips til, hvordan du optimerer dit arbejde med vinduer på stillads.

Du kan læse hele vejledningen om ”Håndtering af vinduer og glasfacader” her.

Vælg hjælpemidler, som passer til opgaven
”Grundlæggende handler sikker håndtering af vindues- og facadeelementer om at kunne bruge de rette tekniske hjælpemidler på de rette steder til de rette tidspunkter. Så undgår du både en masse tunge løft, minimerer risikoen for ulykker og slipper for unødig ventetid,” fortæller arbejdsmiljøkonsulent Ulla Brund Jensen fra Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg (BAR-BA).  Hun fortsætter:

”Alle ved, at det er vigtigt at benytte tekniske hjælpemidler. Men det er afgørende, at du vælger de hjælpemidler, der passer til opgaven, og planlægger arbejdet godt fra starten. Så er du sikker på, at sikkerheden på byggepladsen går hånd i hånd med effektiviteten.” 

Hold orden og brug det rette stillads
”Faresituationerne ved vindues- og element-montage i facader opstår som regel, når arbejdsområderne enten ikke er ryddet godt nok til, at man kan komme forsvarligt rundt med hjælpemidlerne. Eller også fordi stilladset ikke er beregnet til opgaven, f.eks. fordi lastklassen eller bredden er forkert,” forklarer Ulla Brund Jensen.

Hos din lokale STARK finder du altid et omfattende kvalitetsudvalg af professionelle stillads- og stigeløsninger, så du er sikker på at komme godt fra start.

Undersøg og planlæg i god tid
”Når du skal arbejde på større projekter, kan du med fordel tage ud at besigtige byggepladsen, inden arbejdet går i gang. Så kan du i god tid kontrollere, om adgangsforhold og stilladser er, som de skal være, for at I kan komme uhindret rundt med hjælpemidlerne og arbejde effektivt. Er tingene ikke ok, har bygherre og den projekterende tid til at få bragt forholdene i orden, så du ikke ender med at skulle vente på at komme i gang,” siger Ulla Brund Jensen.

Hun anbefaler desuden, at du som udførende deltager i byggeledelsens planlægningsmøder op til byggestart. Her kan I drøfte alle aspekter omkring sikkerhed inden opstart, så forholdene bliver tilrettelagt optimalt for både sikkerhedens og effektivitetens skyld.