Har du styr på brandsikkerheden?

I dag udvikler brande sig betydeligt hurtigere end før i tiden. Det skyldes, at sammensætningen af de materialer, vi omgiver os med i bygninger, har ændret sig markant i løbet af de seneste 50 år. I dag er inventar og byggematerialer nemlig i langt højere grad end tidligere fremstillet af mere brændbare komponenter. Det betyder, at tiden fra en brand opstår, til den når overtænding, er faldet dramatisk: fra i gennemsnit 15 minutter til 5 minutter. Det gør det endnu vigtigere at vælge et isoleringsmateriale med de bedste brandegenskaber.
Brandforløb

Et brandforløb har normalt 4 faser: Antænding, vækst, udvikling og afkøling.

  1. Antændelsesfasen
    Fasen går relativt hurtigt (5 – 10 minutter). Det er i den fase, du eller brandvæsenet har mulighed for at slukke branden, inden den udvikler sig.

  2. Vækstfasen
    Denne fase er karakteriseret ved overtænding. Det vil typisk tage branden 2 til 10 minutter at gå fra vækstfasen til en fuldt udviklet brand afhængig af det materiale, der brænder.

  3. Udviklingsfasen
    Fasen karakteriseres ved overtænding (flash-over). Der er nu en fuldt udviklet brand i rummet, og det er ikke længere muligt at slukke den med normalt håndslukningsudstyr. Her er det vigtigt, at brandadskillelsen fungerer, så branden ikke spreder sig til tilstødende rum. 

  4. Afkølingsfasen
    Fasen hvor alt brændbart materiale stort set er brændt op, og temperaturen langsomt falder.

Brandklassifikation af materialer

Brandklassificeringen af materialers reaktion på brand angiver, hvor hurtigt og i hvilken grad et produkt bidrager eller ikke bidrager til brand, samt om der udvikles røg, i hvilket omfang (eller hvor meget), og hvorvidt der udvikles brændende dråber.

Isoleringsmaterialer skal testes for, hvordan de reagerer i brand – og på basis af testresultatet indplaceres i en brandklasse. Produktets brandklasse skal blandt andet fremgå af CE-mærket, der som regel trykkes på emballagen.

Nedenfor kan du se en oversigt over de forskellige brandklasser, reaktion på brand og eksempler på materialer.

Isoleringsmaterialer

Byggematerialer reagerer helt forskelligt på høje temperaturer eller brandpåvirkning. Dette gælder også for isoleringsmaterialer, og det er netop i tilfælde af brand, at den største forskel på isoleringsmaterialer for alvor viser sig. Det rette isoleringsmateriale kan derfor gøre en verden til forskel.

Nedenstående kurve viser forskellige isoleringsmaterialers brandmodstand i forhold til tid og temperatur. Tids-temperaturkurven er standardbrandkurven ISO 834, hvilken anvendes ved test og klassificering.

ROCKWOOL stenuld er fremstillet af sten, primært vulkansk sten af typerne basalt og gabbro. Sten er ikke bare en af jordens mest uudtømmelige ressourcer, det er også et naturligt modstandsdygtigt materiale. Derfor er det heller ikke nødvendigt at anvende flammehæmmere i vores isoleringsprodukter, da sten har en naturlig brandmodstand.

ROCKWOOL stenuld modstår temperaturer på over 1.000 °C. Bindemidlet i de yderste lag vil forsvinde ved temperaturer over 250 °C, men fibrene forbliver intakte og beskytter underliggende materialer mod videre flammepåvirkning og bidrager til at beskytte konstruktionen og begrænse brandens udvikling og spredning. Det vil derfor holde branden på afstand i markant længere tid end de fleste andre isoleringsmaterialer.

Spørg i STARK

Alle ROCKWOOL isoleringsprodukter er ubrændbare og klassificeret i de bedste brandklasser (A1 og A2), og så er det af de mest testede og undersøgte byggematerialer i verden. Kig forbi STARK, hvis du vil vide mere om ROCKWOOLs isoleringsprodukter  - vi står klar til at rådgive dig om isolering og har de produkter, du skal bruge for at fremme brandsikkerheden, når du bygger.