Overvej stillads eller lift, når du laver reb-arbejde

Det kan være fristende at vælge den billigste løsning med reb og sele, når du skal lave arbejde i højden. Men det er ikke altid den bedste løsning. Ved nogle opgaver skal du bruge stillads eller lift for at overholde kravene.

Arbejdsmiljøloven stiller krav om, at ansatte skal bruge kollektiv beskyttelse, hvis det er praktisk muligt. Det kan f.eks. være et stillads, en lift eller lignende.

Konkret vurdering fra gang til gang

Om malerarbejdet, fugningen eller facadearbejdet kan klares med rebsikring, eller om der skal lift eller stillads til, er en konkret vurdering fra opgave til opgave.

For at lave den vurdering skal arbejdsgiveren rådføre sig med repræsentanter for de ansatte eller virksomhedens arbejdsmiljøorganisation.

I vurderingen skal disse punkter indgå:

  • Arbejdets karakter
  • Arbejdsområdets udformning og tilgængelighed
  • Opgavens omfang og varighed

Kan arbejdet laves med sikring fra reb?

Arbejdstilsynet skriver, at du må udføre arbejdet med reb, når:

  • en anden løsning ikke er mulig.
  • opgaven med at lave kollektiv beskyttelse mod nedstyrtning ikke står mål med arbejdets omfang og varighed.

Udgangspunktet er dog altid, at du skal tænke kollektiv beskyttelse i form af stillads eller lift ind i dit arbejde i højden.

Hvis du vil have mere at vide om at undgå nedstyrtningsfare ved reb-arbejde, kan du læse om Arbejdstilsynets vejledning her.

STARK hjælper dig med opgaver i højden

Hos din nærmeste STARK står vi altid klar med sikkerhedsudstyr, tekniske hjælpemidler, beklædning og personlige værnemidler, så du arbejder effektivt og sikkert.

Hvis arbejdet kræver lift eller stillads, finder vi også den bedste løsning til dig.

Kilde: Arbejdstilsynet